Casa și grădina: Crizantema

Profesorul biolog Marian Niță ne aduce detalii despre etimologia, originea, cerințele ecologice și utilizarea așa numitei flori de aur, crizantema. 

Denumire științifică: Chrysanthemum L.

Familia: Compositae

Etimologie:
În limba greacă „chrysos” înseamnă „aur” și „anthemos”  „floare”, deci „floarea de aur”, cu aluzie la culoarea aurie a primei specii descrise.

Origine:
Genul Chrysanthemum cuprinde specii anuale și perene, originare din Europa și Asia, glabre sau păroase, cu florile tubuloase sau ligulate, în calatidii solitare sau dispuse în corimbe și frunzele întregi, zimțate si segmentate.


Cunoscute și cultivate cu 500 de ani î.e.n. în China, au pătruns în Europa în anul 1789 și au cunoscut o largă răspândire.

Chrysanthemum x hortorum ( denumirea actuală este Dendranthema x grandiflorum) originară din China a rezultat din hibridarea mai multor specii, dintre care cele mai importante sunt: Chrysanthemum indicum3 și Chrysanthemum morifolium.
În cultura modernă, Crizantemele, plante de zi scurtă, se cultvă fie pentru flori tăiate, fie ca plante la ghiveci.

Cerințe ecologice:
Crizantemele pentru flori tăiate se cultivă în sere semicalde, unde se asigură o temperatură de 15-18 gr. C., cât mai constantă.
Unele soiuri au exigențe mai reduse, de 15-16 gr. C. Lumina trebuie dirijată conform valorilor prezentate în fișele care sunt furnizate de producătorii de material săritor, unde în funcție de soi, se indică perioadele de întuneric și lumină, în vederea obț5 de flori la date pprecise. Solul trebuie să fie permeabil și foarte bine pregătit.

Utilizare: Se recoltează când 50% din flori sunt deschise și se păstrează în camere frigorifice la +4/+6 gr. C.: UR 60-70%, ( în apă, eventual cu o soluție de pretratare), până la valorificare. Ca floare tăiată, se păstrează foarte bine în apă timp de 2-3 săptămâni.Simona Muşuroi

Lucrează la TVR Craiova încă de când era studentă, din anul 1999. Absolventă a Facultății de Litere din Craiova, secția Română-Spaniolă. Debutează ca moderatoare a emisiunii de divertisment „Care pe care”.


Emisiuni Recente


Articole similare


Casa și grădina: Pasărea Flamingo, Anturium

De această dată, domnul profesor biolog MARIAN NIȚĂ ne propune o o plantă care cuprinde peste 600 de specii cu originea în regiunile tropicală ale Americii: Pasărea flamingo, Anthurium. Denumirea științifică: Anthurium Schott. Familia: Araceae Etimologie: Numele genului provine de la cuvintele grecești „anthos” – floare și „oura” – coadă, cu aluzie la forma spadicelui. […]

Regiunea în obiectiv 16.11.2020

De la ora 16.00, în direct la TVR Craiova, Simona Mușuroi vă așteaptă cu o nouă ediție a emisiunii Regiunea în obiectiv. Invitați, prin Skype sunt: Petrișor Militaru – redactor șef revista „Mozaicul”, care ne aduce detalii despre Târgul de Carte GAUDEAMUS, premiul recent obținut, dar și ce conține recentul număr publicat al revistei „Mozaicul” […]

Casa și grădina: Lilicele

Biologul Marian Niță ne prezintă detalii despre o plantă originară din Spania, anuală și bienală, cu înălțimea între 20-40 cm., Lilicele. Aceasta preferă soluri călduroase și însorite. Denumirea științifică: Iberis umbellata L. Denumirea populară: Lilicele Familia: Cruciferae Etimologie: Numele genului vine de la vechea denumire a Spaniei, „Iberis”. Origine: Genul cuprinde cca.30 de specii anuale, […]

România în bucate-#țăstShow oltenesc în Piscu Vechi

Pentru preparatele din această ediție am mers într-o localitate din Piscu Vechi, Dolj și cu ajutorul gazdelor noastre, am gătit niște rețete delicioase, specifice plaiurilor oltenești, bineînțeles. În meniu: 🍗ciorbă de varză cu rață; 🧂pește fript cu mămăliguță și mujdei; 🌶ardei cu brânză pe jar. O ediție de colecție, de urmărit! Pentru mai multe rețete […]

Casa și grădina: Flori de pai

Discutăm despre o plantă originară din Africa, Noua Zeelandă, Europa și Australia, care este puțin pretențioasă, Flori de pai. Detalii despre etimologie, origine, cerințe ecologice și utilizare, ne oferă Marian Niță, profesor biolog. Denumirea științifică: Helichrysum bracteatum Willd. Familia: Compositae Etimologie: Numele genului provine din cuvintele grecești „ helios” – soare și „chrysos” – aur. […]

Regiunea în obiectiv – 02.11.2020

Invitată, în platoul emisiunii noastre, este Gruia Irina – psiholog, psihoterapeut, trainer, care ne prezintă informații despre o conferință de psihoterapie online și, într-o înregistrare prin Skype, Alex Gavan – alpinist, activist de mediu, cu detalii despre campania sa de salvare a peștelui-fosilă, aspretele.