COVID-19: Cât timp poate supraviețui coronavirusul pe suprafețe precum telefoane mobile și bancnote

Cercetătorii de la Departamentul pentru prevenirea bolilor al CSIRO au descoperit că virusul SARS-CoV-2 poate trăi pe anumite suprafeţe o perioadă destul de mare.

„La 20 de grade Celsius, care este aproximativ temperatura camerei, am descoperit că virusul este extrem de robust, supravieţuind timp de 28 de zile pe suprafeţe netede precum ecranele telefoanelor mobile şi bancnote”, a declarat Debbie Eagles, director adjunct al Departamentului pentru prevenirea bolilor al CSIRO.

„În context, experimente similare pentru Gripa A au descoperit că virusul a supravieţuit pe suprafeţe timp de 17 zile, ceea ce evidenţiază cât de rezistent este SARS-CoV-2”, a mai spus ea.

La 30 de grade, durata de supravieţuire a SARS-CoV-2 scade la 7 zile, iar la 40 de grade, este de doar 24 de ore.

Pe suprafeţele poroase precum bumbacul, virusul a supravieţuit mai puţin, până la 14 zile la cea mai scăzută temperatură şi mai puţin de 16 ore la cea mai ridicată.

Experimentul a fost realizat însă în mediu întunecat – cercetările au arătat deja că lumina soarelui poate ucide rapid virusul.

Oamenii de ştiinţă au afirmat că „rezistenţa (virusului) pe sticlă” reprezintă o descoperire extrem de importantă, având în vedere că bancomatele, casele de marcat cu autoservire din supermarketuri şi chioşcurile de self-checkin din aeroport sunt suprafeţe extrem de atinse care nu pot fi curăţate cu regularitate.

Cercetătorii au adăugat că rezultatele demonstrează încă o dată importanţa bunelor practici precum spălarea regulată a mâinilor şi curăţarea suprafeţelor.

sursa agerpres

Sursa: stiri.tvr.ro

Etichete:



Emisiuni Recente


Articole similare


Rețeta de joi: Salată de murături la borcan

Un preparat de inspirație ungurească. În Ardeal se numește ciolomadă din maghiarul csalamade. Ideal lângă friptura și cârnații de porc în zilele reci de iarnă. Ingrediente: 200 g varza alba 100 g castraveti 100 g ardei rosii si galbeni 100 g morcov 100 g gogonele 100 g ceapa alba si rosie Piper boabe si macinat […]

România în bucate- #țăstShow oltenesc în Băilești

Din Băileștiul lui nea Mărin vă poftim la masă! Nu ratați o ediție realizată de echipa de la TVR Craiova, cu arome apetisante, prieteni! Ghidul emisiunii este nepotul lui Sucă, Iliuță, care ne oferă documentul obligatoriu la intrarea în oraș, pasaportul de Băilești- Zaibărul- valută forte. Nu lipsesc preparatele delicioase gătite după rețete specifice locului, […]

Casa și grădina: Floarea miresei

Specia despre care aflăm mai multe de această dată, înflorește în iunie-august, are numeroase flori, mici, de 1-2 cm., simple sau involte, este o plantă anuală, foarte ramificată: Floarea miresei. Detaliile ni le oferă domnul profesor biolog MARIAN NIȚĂ. Denumirea științifică: Gypsophila élegans M. B. Denumirea populară: Floarea miresei Familia: Caryophyllaceae Etimologie: Numele genului provine […]

SE ÎNCHIDE TRANSALPINA

A nins, noaptea trecută, pe cel mai înalt drum din România. Pe Transalpina, s-a depus deja un strat subțire de zăpadă. La cota 2.000, a căzut prima ninsoare serioasă din acest sezon. Cei care vor să urce pe Drumul Regelui mai au doar câteva zile la dispoziție. De marți, șoseaua spectaculoasă va fi închisă până […]

Rețeta de joi: Ostropel de pui

O rețetă de sezon, neaoș românească, simplă și de mare efect. Ingrediente: 1 kg bucăți de pui cu os și piele 2 cepe medii, tocate 3 căței de usturoi, zdrobiți 2 linguri de ulei 150 ml supă de pui 300 de grame de roșii pasate (din conservă sau proaspete, cărnoase și bine coapte) 1 legătură […]

România în bucate- #tăstShow oltenesc la Cernătești

Un #tastShow de neuitat, realizat împreună cu gazda noastră minunată, tânărul interpret de muzică populară, care în curând împlinește 7 ani de la debutul artistic, Liviu Olteanu. Ce am avut în meniu? Rețete delicioase, desigur, pregătite așa cum le găteau bunicii, descoperim împreună în emisiune. Așadar: ciorbă de cocoș; boboacă pe jar; pâine în țest; […]