Culele oltenești, în așteptarea salvării

Cu o pasiune de neîmblânzit, Dragoș Andreescu, fondatorul comunității Monumentalist, “se încăpățânează” să descopere bijuterii arhitecturale și să le salveze de graba vremurilor și de nepăsare. A vorbit pentru TVR Craiova despre cule, un stil arhitectural unic, întâlnit în Peninsula Balcanică.

L.B:  Culele, aceste bijuterii arhitecturale care “fură” ochii. Dar care este povestea lor? Când și de ce au fost construite?

D.A: Cula reprezintă un anumit tip de locuiță fortificată din spațiul est-european răspândit în Peninsula Balcanică (Bulgaria, Serbia și Albania) și la nord de Dunăre, în România. Termenul derivă din cuvântul turcesc “Kula” care înseamnă turn. Rolul acestor clădiri era de apărare, de veghe, dar și de locuință.

Arhitectura este una simplistă, cu plan pătrat sau dreptunghiular, construită din piatră sau cărămidă, cu peretii groși, ferestre mici și guri de tragere, avînd două sau trei nivele.
Culele au apărut din necesitatea boierilor din mediul rural de a se apăra contra presiunii otomane de la sud de Dunăre. Construcția acestor clădiri a început la sfârșitul secolului al XVII-lea și a continuat până la începutul secolului al XIX lea.


L.B: Câte cule mai există în momentul acesta în Oltenia și în ce stadiu se află ele?

D.A: Pe teritoriul României s-au construit aproximativ 200 de Cule în special în regiunea Oltenia și câteva în Muntenia. În prezent mai există 24 de Cule, dar și căteva ruine și resturi de beciuri.


Situația lor pe județe ar fi următoarea:
Argeș – 6 cule (4 în stare bună, 1 în colaps și 1 ruină)
Dolj – 3 cule (2 cule în renovare și una transformată în școală)
Gorj – 8 cule (5 în stare bună, 2 în precolaps și 1 ruine)
Mehedinți – 3 cule (abandonate)
Olt – 2 cule (o culă în stare bună și ruine de beciuri)
Teleorman – o culă în precolaps
Vălcea – 5 cule în stare bună

L.B: Există în România suficienți specialiști și tehnici adecvate de restaurare și conservare a culelor?


D.A: Încă există meșteri în țară, dar din păcate, din ce în ce mai puțini. Există însă speranță prin implementarea unor proiecte ca Ambulanța pentru Monumente sau Harta Meșterilor Locali, în care s-au implicat oameni pasionați și cu multă determinare de a salva aceste monumente.

L.B: Spuneți-ne o poveste frumoasă despre cula dvs. de suflet.


D.A: N-aș putea spune că am o culă de suflet, mă fascinează fiecare în parte, dar ca poveste interesantă pot spune despre participarea la intervenția de punere în siguranță a Culei Cioabă Chintescu din satul Șiacu, Comuna Slivilești. O poveste intensă, cu oameni care au făcut cât le-a stat în putere și chiar mai mult, să salveze cula.

O altă întâmplare, care m-a marcat, a fost descoperirea beciurilor Culei din Zănoaga, din județul Olt, considerate dispărute. A fost un moment de bucurie deplină, de extaz.

Etichete: , , ,


Loredana Berneanu

A absolvit Facultatea de Litere din Craiova şi, după 13 ani de presă scrisă, a făcut în 2019 trecerea spre televiziune. Pentru că este incurabil sedusă de poveşti de viaţă, dar şi de oameni de poveste, Loredana crede că unui text trebuie să i se ataşeze şi acea imagine cât o mie de cuvinte, pentru […]


Emisiuni Recente


Articole similare


Regiunea în obiectiv – 02.10.2020

La „Regiunea în Obiectiv” TVR Craiova , de la 18.30, vă prezentăm calendarul selecției elevilor capabili de performanță educațională. Este alături de noi în emisiune Luminița Popescu, director Centrul de Excelență Dolj. Apoi, primim date despre deschiderea stagiunii 2020-2021 la Filarmonica ,,Oltenia,, Craiova, de la Ramona Bădescu, PR –ul instituției. Vizionare plăcută!

Irina Șerban: Bijuteriile spun povești

Irina Șerban a riscat și a pornit de la 0 o afacere mică, de suflet. A plecat mai mult pe bâjbâite, dar cu instinct puternic, să vâneze bijuterii autentice, de calitate și să le strângă la un loc. Despre piața bijuteriilor de autor se cunosc prea puține în România, la momentul în care vorbim. S-o […]

Regiunea în obiectiv 12.08.2020

La „Regiunea în Obiectiv”, de la ora 18.30, vă invităm la ,,Semimaratonul Craiovei„, organizat anul acesta într-o ediție virtuală. Fondurile strânse în urma acestui eveniment sunt donate pentru susținerea sănătății sistemului de educație din Craiova în contextul crizei COVID-19. Ne dau detalii despre această lecție de solidaritate: Cristina Catană – organizator ARTI și Ciprian Ștefănescu […]

Regiunea în obiectiv 11.08.2020

La această ediţie a emisiunii Regiunea în obiectiv, sculptorul Alin Neacșu ne va introduce în atmosfera artistică a celei de a VIII-a ediții a Simpozionului Internațional de Sculptură ,,Drumuri Brâncușiene” care se desfășoară în aceaste zile la Craiova. Șapte artiști sunt invitați să creeze opere în marmură și metal, inspirate de tema aleasă pentru tabăra de sculptură din […]