Rețeta de joi: Ostropel de pui

O rețetă de sezon, neaoș românească, simplă și de mare efect.

Ingrediente:
1 kg bucăți de pui cu os și piele
2 cepe medii, tocate
3 căței de usturoi, zdrobiți
2 linguri de ulei
150 ml supă de pui
300 de grame de roșii pasate (din conservă sau proaspete, cărnoase și bine coapte)
1 legătură de pătrunjel
sare și piper după gust
opțional, 1 frunză de dafin
opțional, 1-2 linguri de oțet, după gust.

Condimentați bucățile de pui alese pentru ostropel cu sare și piper negru proaspăt măcinat.

Încingeți uleiul într-o cratiță largă și rumeniți bucățile de pui pe toate părțile. Scoateți bucățile de pui pe o farfurie, păstrându-le deoparte. Reduceți focul și adăugați în grăsimea rămasă în cratiță ceapa tocată și jumătate din usturoiul zdrobit. Căliți ceapa la foc mic, cam 7-8 minute, picurând câte o lingură de apă fierbinte din când în când. Ceapa pentru ostropel nu trebuie să se rumenească, doar să se înmoaie.

Adăugați înapoi în cratiță bucățile de pui cu tot cu sucul pe care l-au lăsat pe farfurie. Imediat, puneți și supa fierbinte.

Mâncarea se poate face și doar cu apă fierbinte, dacă nu aveți supă. Evident, gătit cu supă, al nostru ostropel de pui va ieși mai consistent, mai gustos și mai catifelat. Dacă dorim să folosim și dafin, acum e momentul să-l adăugați.

După ce supa a început să fiarbă, adăugați tomatele pasate. Scuturați ușor cratița, să se omogenizeze totul. Amestecați ușor, întorcând bucățile în sos. Dacă lichidul nu e suficient cât să acopere cât de cât (nu chiar de tot) puiul, completați cu apă sau supă.

Fierbeți ostropelul de pui la foc mic, sub capac, până când bucățile de pui se frăgezesc bine. După ce s-a frăgezit puiul, dacă vreți sosul mai scăzut, îndepărtați capacul și lăsați să clocotească până mai scade. În final, opriți focul, adăugați restul usturoiului pisat și sare și piper după gust.

Se presară pătrunjel și se servește cu mămâligă fierbinte.

Poftă bună!

Etichete:


Doru Ciolacu

Doru Ciolacu lucrează în presă din 1994. A început în presa scrisă, iar la TVR Craiova este angajat de 12 ani. A debutat în televiziune ca reporter de ştiri, iar acum este redactor la Redacţia Programe.


Emisiuni Recente


Articole similare


Rețeta de joi: Salată de murături la borcan

Un preparat de inspirație ungurească. În Ardeal se numește ciolomadă din maghiarul csalamade. Ideal lângă friptura și cârnații de porc în zilele reci de iarnă. Ingrediente: 200 g varza alba 100 g castraveti 100 g ardei rosii si galbeni 100 g morcov 100 g gogonele 100 g ceapa alba si rosie Piper boabe si macinat […]

România în bucate- #țăstShow oltenesc în Băilești

Din Băileștiul lui nea Mărin vă poftim la masă! Nu ratați o ediție realizată de echipa de la TVR Craiova, cu arome apetisante, prieteni! Ghidul emisiunii este nepotul lui Sucă, Iliuță, care ne oferă documentul obligatoriu la intrarea în oraș, pasaportul de Băilești- Zaibărul- valută forte. Nu lipsesc preparatele delicioase gătite după rețete specifice locului, […]

Regiunea în obiectiv – 20.10.2020

La „Regiunea în Obiectiv”, vă invităm de la ora 16.00 pe TVR3 şi de la ora 18.30 pe TVR Craiova, să aflăm mai multe despre  intervenţia de urgenţă  la operele din Tg. Jiu ale lui Constantin Brâncuşi. Vine în emisiune cu detalii  Doru Strîmbulescu, director Centrul „Constantin Brâncuşi”. Suntem în legătură telefonică directă  și cu […]

România în bucate- #tăstShow oltenesc la Cernătești

Un #tastShow de neuitat, realizat împreună cu gazda noastră minunată, tânărul interpret de muzică populară, care în curând împlinește 7 ani de la debutul artistic, Liviu Olteanu. Ce am avut în meniu? Rețete delicioase, desigur, pregătite așa cum le găteau bunicii, descoperim împreună în emisiune. Așadar: ciorbă de cocoș; boboacă pe jar; pâine în țest; […]

Regiunea în obiectiv 14.10.2020

Vă invităm și astăzi, de la ora 18.30, la „Regiunea în Obiectiv” , să vorbim despre revista de cultură ,,Opt motive” (opinii, poveşti, texte şi motive culturale) împreună cu Mihai Ene, redactor și lect.univ.dr. UCV. Apoi, dr. Cristiana Geormăneanu, director medical Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova, ne dă date despre modernizarea din fonduri europene […]

În familie cu Camelia Florescu

Editia a II-a din sezonul VIII vine cu o prezenta agreabila feminina, absolventa a Colegiului National CAROL I din Craiova, dar stabilita de peste 25 de ani in Bucuresti: CAMELIA FLORESCU. Despre pasiunea pentru muzica, aflam impreuna intr-o editie de colectie, prezentata de Simona si Doru. In cadrul rubricii „Gateala saptamanii” va propunem retete delicioase […]