Vâlcea, Doljul și Mehedințiul în topul național la examenul de definitivat 2020

Peste 4.300 de candidați la nivel national au obținut definitivarea și dreptul de practică în învățământul preuniversitar în sesiunea 2020 a examenului pentru definitivare, a anunțat Ministerul Educației și Cercetării, după centralizarea rezultatelor finale din 3 august.
Rata finală de promovare a definitivatului la nivel national, după soluționarea cotestațiilor, este de 72,45%.

Din totalul de 6.037 de candidați cu note la proba scrisă, 4.374 au reușit să obțină medii mai mari sau egale cu 8, media minima de promovare a acestui examen.

Cele mai mari rate de promovare, de peste 80%, au obținut candidații din județele: Cluj – 87,46%, Vâlcea – 84,90%, Dolj – 80,50% și Mehedinți – 80%.

În această sesiune, la nivel national 6775 de candidați au avut dreptul să susțină proba scrisă din 22 iulie. Au fost prezenți 6.480 de candidați, 95,65%. 433 de candidați s-au retras, iar 8 au fost eliminați pentru fraudă sau tentativă de fraudă. Două lucrări au fost anulate în centrele de evaluare.

Pentru a fi declarat promovat, un candidat trebuie să obțină cel puțin media 8, calculate ca medie ponderată a notelor obținute la toate probele de examen, inclusiv la proba scrisă. Nota la proba scrisă are o pondere de 70% în calculul mediei finale.

Prin promovarea examenului national de definitivare cadrele didactice dobândesc dreptul de practică în învățământul preuniversitar și depășesc stadiul de debutant. Ulterior, cadrul didactic cu definitivat poate susține examenele pentru obținerea gradelor didactice.

Cei care nu promovează acest examen se pot înscrie la o nouă sesiune, după reluarea stagiului de practică de un an școlar, anterior susținerii examenului.

Iată ratele de promovare a definitivatului în județele Olteniei, Teleorman și Argeș, în ordine descrescătoare:
Vâlcea – 84,90% (trei medii de 10)
Dolj – 80,50%
Mehedinți – 80,00%
Gorj – 79,68%
Argeș – 77,16%
Olt – 74,65%
Teleorman – 68,09%



Dana Preda

Este absolventă a Facultăţii de Filosofie – Sociologie din Craiova, a început să lucreze în televiziune din anul II de facultate ca prezentator de jurnal la […]


Emisiuni Recente


Articole similare


Satul meu – Izbiceni, Tia Mare

Legumicultorii din comunele Izbiceni și Tia Mare din județul Olt sunt renumiți pentru roșiile extratimpurii pe care le plantează în solariile încălzite începând cu luna decembrie […]

Satul meu – 07.04.2024

Stațiunea Didactică Banu Mărăcine are din acest an spații modernizate pentru formarea specialiștilor în domeniul viti-vinicol – o sală de degustare de vinuri și una de […]

Lumea de aproape – Colecții Muzeul Olteniei

Colecția „Maria Tănase”, colecția „Nicolae Titulescu” și colecția „Tezaur” au adus Muzeului Olteniei Craiova statutul de muzeu de importanță națională, ceea ce confirmă valoarea patrimoniului cultural […]