Mănăstirea Arnota – Memoria Locului

Vă invităm să descoperim împreună în Vâlcea, Mănăstirea Arnota zidită de Matei Basarab între anii 1633-1634.

Domnul Țării Românești și-a dorit ca această mănăstire să devină necropola familiei sale. Mersul imprevizibil al istoriei a făcut ca ramăşiţele pământeşti ale domnitorului să-şi găsească odihna la Mănăstirea Arnota, abia dupa patru ani de la moartea sa.

Pe înscrisul de pe piatra de mormant a lui Matei Basarab este consemnat ,,Aici zace Matei Basarab, cu mila lui Dumnezeu, odinioară stăpân și domn al Țării Românești, bărbat înțelept, îndurător și milostiv, înnoitor a multor biserici și mănăstiri, niciodată biruit, ci biruitor, învingător prea slăvit, dușmanilor înfricoșat, prietenilor de folos, îmbogățitor al țării sale, cel ce cu multă bogăție și întru toate îndestulat, în bună pace a domnit 23 ani, a adormit întru Domnul la cinstite bătrânețe, în anul Domnului 1654.”

Valoarea patrimonială deosebită a acestei mănăstiri, ridicată pe vârful Muntelui Căpăţânii, o reprezintă și picturile murale de secol XVII, care împodobesc biserica.

 

Realizator: Anca Țoghe
Invitată Maica Ambrozia Rucăreanu, stareţa Mănăstirii Arnota
Editor imagine: Luminița Iova

Invitati: Ambrozia Rucăreanu,


Despre Memoria locului

O emisiune care isi propune sa descopere poveştile ce stau încă ascunse în zidurile, uneori în ruină, ale culelor olteneşti, ale conacelor boiereşti, sau în lemnul vechilor biserici, dar și să îmbunătățească percepția publică asupra patrimoniului.



Emisiuni Recente


Articole similare