COVID-19: Noile măsuri adoptate de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă al judeţului Dolj

Având în vedere prevederile Hotărârii Guvernului României nr. 348/2021 pentru  modificarea şi completarea Anexei nr. 3 la Hotărârea Guvernului nr. 293/2021 privind  prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 14 martie 2021,  precum şi stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi  combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 

Luând în considerare incidenţa cumulată la 14 zile în localităţile din judeţul Dolj,  actualizată la data de 27.03.2021 / ora 10.00, potrivit datelor înregistrate în  platforma “alerte.ms” şi confirmate de Direcţia de Sănătate Publică Dolj, conform  situaţiei din Anexa la prezenta hotărâre,  

În scopul stabilirii unor măsuri necesare pentru punerea în aplicare a prevederilor  legale referitoare la prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19,  În baza prevederilor art. 10 alin. (1) – (3) din Regulamentul aprobat prin Hotărârea  Guvernului României nr. 1491/2004, cu modificările şi completările ulterioare,  

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă al judeţului Dolj adoptă prezenta hotărâre:

Art. 1. În localităţile MALU MARE, TĂLPAŞ, DRĂNIC, CATANE, GHERCEŞTI, CRAIOVA, PODARI şi BRATOVOEŞTI, în care incidenţa  cumulată la 14 zile este mai mare de 4/1.000 de locuitori, dar mai mică sau  egală cu 7,5/1.000 de locuitori, se instituie următoarele măsuri:  

  1. Se interzice circulaţia persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei, în  zilele de vineri, sâmbătă şi duminică, în intervalul orar 20.00 – 05.00,  cu următoarele excepţii:  

a) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuinţă/gospodărie şi  locul/locurile de desfăşurare a activităţii profesionale şi înapoi;  

b) deplasarea pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici  realizată de la distanţă, precum şi pentru achiziţionarea de medicamente;

c) deplasări în afara localităţilor ale persoanelor care sunt în tranzit sau  efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada  interdicţiei, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte  mijloace de transport de persoane, şi care poate fi dovedit prin bilet sau  orice altă modalitate de achitare a călătoriei;

d) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoţirea copilului,  asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi ori decesul  unui membru de familie.

2. Pentru operatorii economici care desfăşoară activităţi de comerţ/prestări  de servicii în spaţii închise şi/sau deschise, publice şi/sau private, se  instituie obligaţia să îşi organizeze şi să îşi desfăşoare activitatea, în  zilele de vineri, sâmbătă şi duminică, în intervalul orar 05.00 – 18.00.

Art. 2 În localitatea CÂRCEA, unde incidenţa cumulată la 14 zile este mai mare de  7,5/1.000 de locuitori, se instituie următoarele măsuri:  

  1. se interzice circulaţia persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei în  intervalul orar 20.00 – 05.00, cu următoarele excepţii  
  2. a) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuinţă/gospodărie şi  locul/locurile de desfăşurare a activităţii profesionale şi înapoi;  
  3. b) deplasarea pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici  realizată de la distanţă, precum şi pentru achiziţionarea de medicamente;  c) deplasări în afara localităţilor ale persoanelor care sunt în tranzit sau  efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada  interdicţiei, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte  mijloace de transport de persoane, şi care poate fi dovedit prin bilet sau  orice altă modalitate de achitare a călătoriei;  
  4. d) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoţirea copilului,  asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi ori decesul  unui membru de familie.  
  5. Pentru operatorii economici care desfăşoară activităţi de comerţ/prestări  de servicii în spaţii închise şi/sau deschise, publice şi/sau private, se  instituie obligaţia să îşi organizeze şi să îşi desfăşoare activitatea în  intervalul orar 05.00 – 18.00.  

Art. 3 (1) Pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional, prevăzut  la art. 1 pct. 1 lit. a), respectiv la art. 2 pct. 1 lit. a), persoanele sunt  obligate să prezinte, la cererea personalului autorităţilor abilitate,  legitimaţia de serviciu sau adeverinţa eliberată de angajator ori o  declaraţie pe propria răspundere, completată în prealabil.  

(2) Pentru verificarea motivului deplasării în interes personal, prevăzut la  art. 1 pct. 1 lit. b)-d), respectiv la art. 2 pct. 1 lit. b)-d), persoanele sunt  obligate să prezinte, la cererea personalului autorităţilor abilitate, o  declaraţie pe propria răspundere, completată în prealabil.  

Art. 4 (1) Prin excepţie de la prevederile art. 1 pct. 2 şi art. 2 pct. 2, în intervalul  orar 18.00 – 05.00, operatorii economici pot activa doar în relaţia cu  operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu.  

(2) Prin excepţie de la prevederile art. 1 pct. 2 şi art. 2 pct. 2, unităţile  farmaceutice, benzinăriile, operatorii economici cu activitate de livrare  la domiciliu, precum şi operatorii economici din domeniul transportului  rutier de persoane care utilizează autovehicule cu capacitate mai mare  de 9 locuri pe scaune, inclusiv locul conducătorului auto, şi cei din  domeniul transportului rutier de mărfuri care utilizează autovehicule cu masa maximă autorizată de peste 2,4 tone îşi pot desfăşura activitatea în  regim normal de muncă, cu respectarea normelor de protecţie sanitară.  

Art. 5 În localităţile CÂRCEA, MALU MARE, TĂLPAŞ, DRĂNIC, CATANE, GHERCEŞTI, CRAIOVA, PODARI şi BRATOVOEŞTI, în care incidenţa  cumulată la 14 zile este mai mare de 4/1.000 de locuitori, se suspendă  activitatea operatorilor economici desfăşurată în spaţii închise în domeniul  sălilor de sport şi/sau fitness.  

Art. 6 Măsurile prevăzute la art. 1 din prezenta hotărâre intră în vigoare începând  cu data de 28.03.2021 şi îşi încetează aplicabilitatea când incidenţa cumulată  la 14 zile este mai mică sau egală cu 3,5/1.000 de locuitori.  

Art. 7 Măsurile prevăzute la art. 2 din prezenta hotărâre intră în vigoare începând  cu data de 28.03.2021 şi îşi încetează aplicabilitatea când incidenţa cumulată  la 14 zile este mai mică sau egală cu 7/1.000 de locuitori.  

Art. 8 Măsurile prevăzute la art. 5 din prezenta hotărâre intră în vigoare începând  cu data de 28.03.2021 şi îşi încetează aplicabilitatea când incidenţa cumulată  la 14 zile este mai mică sau egală cu 3,5/1.000 de locuitori.  

Art. 9 Prezenta hotărâre a fost adoptată conform procedurii stabilită prin Hotărârea  Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă al judeţului Dolj nr. 32 din  14.10.2020.  

Art. 10 (1) Prezenta hotărâre se publică pe pagina web a Instituţiei Prefectului –  judeţul Dolj, la adresa URL:  

www.dj.prefectura.mai.gov.ro/despre-noi/situatii-de-urgenta/  

(2) Prezenta hotărâre se comunică tuturor instituţiilor reprezentate în  comitetul judeţean pentru situaţii de urgenţă, prin grija Inspectoratului  pentru Situaţii de Urgenţă „Oltenia” al judeţului Dolj.  

(3) Prezenta hotărâre se comunică autorităţilor administraţiei publice locale  din unităţile administrativ-teritoriale din judeţul Dolj, prin grija  Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Oltenia” al judeţului Dolj.  

(4) Prevederile prezentei hotărâri se comunică persoanelor fizice/juridice,  spre informare şi pentru punere în aplicare, prin grija autorităţilor  administraţiei publice locale. 

H O T Ă R Â R E A  n r . 6 0 d i n 2 7 . 0 3 . 2 0 2 1 

INSTITUŢIA PREFECTULUI – JUDEŢUL DOLJ  

COMITETUL JUDEŢEAN PENTRU SITUAŢII DE URGENŢĂ  

 




Emisiuni Recente


Articole similare


Evenimentele săptămânii în Craiova

În săptămâna 18 – 24 martie 2024, în Craiova, au loc următoarele evenimente susținute de instituțiile de cultură din oraș: La Teatrul Național „Marin Sorescu” „Casa […]