“Deşteaptă-te, române!” a răsunat astăzi în Râmnicu Vâlcea, oraşul în care în urmă cu 174 de ani s-a intonat pentru prima oară, într-un cadru organizat, imnul de stat al României. Ziua a fost sărbătorită fără restricţii anul acesta, cel mai aşteptat moment fiind parada festivă, în timpul căruia actorii din oraş au reconstituit traseul paşoptiştilor de la 1848. Câteva sute de oameni, oficialităţi şi cetăţeni, au luat parte la manifestările dedicate imnului national.
Pentru că Râmnicu Vâlcea este orașul în care s-a cântat pentru prima oară, într-un cadru oficial, cântecul revolutionar „Deşteptă-te române!”, autoritățile locale au organizat și anul acesta o serie de manifestări pentru a sărbători cum se cuvine momentul. Consiliul Local s-a întrunit vineri, 29 iulie, în ședință festivă, ședință la care au luat parte și delegații de peste hotare, din orașe cu care municipiul Râmnicu Vâlcea este înfrățit, ambasadorii Tunisiei și Cuba, dar și foarte multi locuitori ai orașului.
La 29 iulie 1848, pe locul actualului Parc Zăvoi din Râmnicu Vâlcea, oamenii au cântat ”Deşteaptă-te, române” sub conducerea lui Anton Pann, pe muzica compusă de acesta şi pe versurile poetului transilvănean Andrei Mureşanu, ceea ce a reprezentat prima intonare, într-un cadru oficial, a Imnului de astăzi al României.
Cel mai aşteptat moment al zilei a fost parada festivă. Actorii de la Teatrul Municipal “Ariel” din Râmnicu Vâlcea au defilat pe străzile din oraș, îmbrăcați în haine de epocă, încercând să redea imaginea pașoptiștilor de la 1848. La fel ca revoluționarii de acum 174 de ani, actorii au salutat mulțimea strigând „Dreptate și Frăție!”. „Pasoptistii” au condus coloana de oficialități până în Parcul Zăvoi, unde a fost organizat un moment militar-religios.
Pentru a sărbători ziua Imnului Național, autoritățile din Râmnicu Vâlcea au pregătit trei zile de spectacole și manifestări culturale.