Fermierii din Olt își îndreaptă atenția tot mai mult spre culturi care nu sunt tradiționale pentru această zonă. După roșiile de ciocolată, castraveții amărui, cătină, muștar sau plantații de mur, acum a apărut prima plantație de viță de vie în spațiu protejat. Doi fermieri au ales, printre altele, să producă struguri de masă în solarii. Deși plantațiile sunt abia în al doilea an, producțiile sunt bune, iar profitul mulțumitor.
Fermierul Ion Păunel din Pleșoiu este unul dintre puținii români care oferă în prezent struguri de masă autohtoni. Strugurii, din patru soiuri extratimpurii, sunt produși de sutele de butași de viță de vie plantați în urmă cu doi ani în solarii deținute, printre tomate.
Producția este una bună, strugurii sunt de calitate și extrem de arătoși așa că fermierul reușește să obțină un preț pe măsură. Primele cantități au fost valorificate cu 20-25 lei kg. Pentru început, gustoșii struguri produși în solariile din Pleșoiu pot fi cumpărați din marile piețe din țară. Fermierul promite că, de săptămâna viitoare, strugurii autohtoni vor ajunge și în principalele piețe din Slatina.
Primii struguri oltenești pe piețele din România au ajuns de acum aproape două luni. Ei au fost produși, tot în Olt, în solariile încălzite ale unui fermieri din Scărișoara.
Fermierul vrea ca pe viitor să-și dezvolte plantația de viță de vie și în câmp, dar și să producă butași pentru persoanele interesate.