România organizează patru tipuri de alegeri, motiv pentru care 2024 este considerat un an superelectoral. Coaliția de guvernare a decis ca alegerile europarlamentare și cele locale să fie comasate și vor avea loc pe 9 iunie. În ediția de astăzi a emisiunii Actual Regional vom analiza timp de 55 de minute, începând cu ora 19.00, acest an electoral.
Alegerile europarlamentare vor fi organizate la data de 9 iunie, iar, prin acest proces electoral democratic, cetățenii români își vor alege reprezentanții în Parlamentul European.
Câți reprezentanți va avea România în Parlamentul European ?
Eurodeputații sunt aleși pentru a reprezenta interesele României în cadrul Uniunii Europene. Ei sunt votați pe o listă depusă de un partid politic sau de o alianță electorală.
Ce atribuții are Parlamentul European ? Dar Comisia Europeană ?
Alegerile locale 2024 sunt programate pentru duminică, 9 iunie. Cetățenii români au posibilitatea de a-și alege reprezentanții la nivel local pentru un mandat de patru ani.
Ce votăm la alegerile locale 2024, organizate într-un singur tur ?
La alegerile locale 2024 pot participa cetățenii români cu drept de vot, cu vârsta de cel puțin 18 ani, cu domiciliul sau reședința în România.
Care sunt regulile de desfîșurare a acestui scrutin ?
Moderator :
CONSTANTIN CRĂIȚOIU, sociolog
Invitat :
MARGA BULUGEAN, jurnalist