„Acasă, la țară”- o nouă ediție pe TVR3 și pe TVR Craiova.

Mergem din nou prin Oltenia, să-i aflăm simțul desăvârșirii, să-i descoperim oamenii care se sprijină pe credință și umor și care, de cele mai multe ori, își sunt lor înșiși singurul reazem.

Vom dezvălui  fabuloasa istorie a satului Dioști, distrus în 1930 de un incendiu puternic și reconstruit de regele Carol al II-lea, ca un exemplu, ca o lecție de arhitectură oltenească. Vom vedea și cum se naște și se dezvoltă o afacere cu unele dintre cele mai dulci fructe din lume, căpșunele, dar și ce amploare culturală poate căpăta un sat mic, atâta timp cât se investește timp și pasiune într-un proiect cu totul și cu totul special. Dacă vă gândeați cumva că neoliticul rămâne o perioadă istorică demult apusă, ei bine, astăzi vom descoperi lutul de Vădastra, pus în valoare de Ionel Cococi cu tehnici vechi de 7.500 de ani.

1.       Dioști, satul care a luat foc de la o joacă de copii, a fost reconstruit la inițiativa lui Dimitrie Gusti, sprijinit de toți arhitecții și cadastriștii de seamă ai Bucureștiului anilor 30. Sătenii s-au mutat în mai puțin de doi ani în case de o arhitectură după care tânjim în prezent, cu grădini de flori și legume, cu plantație de viță de vie sau livadă de meri sau pruni. Cum sau de ce se putea construi frumos, solid și armonios acum aproape 100 de ani și nu se mai poate azi, în cadrul rubricii Dezbatere.

 2.     Aproape în fiecare vară, jurnalele de știri ne aduc vești despre așa numiții căpșunari români, care pleacă peste granițe pentru un trai mai bun. Aflăm că fructul preferat al copiilor poate întreține un nivel de trai decent și aici, în România. De câtă muncă este nevoie, dar și care sunt satisfacțiile unei astfel de inițiative, aflăm în cele ce urmează în rubrica Afaceri rurale.

 3.     Sezonul grădinilor de poveste este sfârșit, așa că în cadrul rubricii Grădina de sub cerul liber poposim de data aceasta în magicul parc Romanescu și aflăm cum a fost el gândit de arhitectul peisagist Edouard Redont, care sunt speciile de arbori care au rezistat de-a lungul timpului și care este secretul farmecului peisagistic din fiecare anotimp în parte. 

4.     În Măciuca din județul Vâlcea o mână de oameni se încăpățânează să readucă la viață atmosfera perioadei interbelice, boemia și calitatea acelor zile, așa că s-au pus pe trabă și au ajuns la cea de-a treia ediție a Festivalului Internațional de Sculptură în piatră. Artiști din zeci de țări au ajuns pe pământ oltenesc și au lăsat în urma lor lucrări extraordinare de exterior. Detalii și despre singura statuie ecvestră din țară care o înfățișează pe Regina Maria, aflați în cadrul rubricii Eveniment. 

5.     Pe holurile Universității de Arte din București s-a auzit că există un oltean care contrazice teoria prin materialele de lucru folosite. Acest oltean este nimeni altul decât Ionel Cococi, un olar care a pus suflet mult în ceramica de Vădastra, singura ceramică din țară care păstrează urmele civilizațiilor anterioare. Cum se întâmplă acest lucru, aflați în cadrul rubricii Comori neprețuite.​

Acasă, la țară, sâmbătă, 13 noiembrie, de la ora 07.00, pe TVR3 și duminică, 14 noiembrie, de la ora 14.00, pe TVR Craiova.

Emisiune sponsorizată de Bujorului Residence


Despre Acasă, la țară

„Acasă, la țară” este una dintre noile emisiuni din grila de toamnă de la TVR Craiova și de la TVR3, emisiune cu tematică stil modern de […]


Loredana Berneanu

A absolvit Facultatea de Litere din Craiova şi, după 13 ani de presă scrisă, a făcut în 2019 trecerea spre televiziune. Pentru că este incurabil sedusă […]


Emisiuni Recente


Articole similare


Acasă, la țară- 21.05.2022

În această ediție a emisiunii “Acasă, la țară” mergem lângă Craiova, în sânul unei familii care a renunțat la agitația urbană pentru copil, pentru o copilărie […]