Carina Orfanu, o tânără profesoară din Montreal, Canada: ,,Viața noastră de zi cu zi s-a schimbat în ultimile luni. Trecem cu toții prin diverse complicații, dar au apărut și inovații care deja ne plac. Așteptăm să revenim la normalitatea vieții cotidiene, iar în acest timp tinerii au descoperit popularitatea cărților digitale Organizația non-profit Biblio Presto a înregistrat creșteri de 131% în rândul cititorilor, comparativ cu anul precedent’’.
Carina Orfanu este profesoară le limba engleză la Colegiul Saint-Louis din Montreal, Canada. S-a născut în Craiova, dar aniversarea primului an de viață a avut loc în Montreal, unde s-au stabilit părinții ei. România a devenit, pentru ea, țara bunicilor, a vacanțelor și a amintirilor. Este pasionată de literatură și călătorii.
A studiat literatura engleză la Universitatea Concordia din Montreal, iar în timpul facultății a participat la schimburi de experiență la Universitatea Keele din Marea Britanie și la Universitatea Paris 8, din Franța.
A absolvit la Universitatea Concordia și un master în științele educației, iar acum este înscrisă la un program de studii universitare de doctorat în filozofie.
Pentru că a rămas atașată valorilor culturale românești, Carina este încântată să descopere în Canada, scriitori români stabiliți aici.
Scriitoarea ei favorită este Felicia Mihali, și ea născută în România, dar stabilită în Canada din anul 2000. Este autoarea a treisprezece romane scrise în trei limbi.
Felicia Mihali a publicat în România trei romane, apreciate atât de critică, cât și de public „Țara brânzei”, „Mica istorie” și „Eu, Luca si chinezul” .
Felicia Mihali a absolvit în 1995 Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine a Universităţii din Bucureşti, unde a studiat chineza și olandeza.
Din 1993, timp de șapte ani, a fost cronicar de teatru pentru cotidianul românesc „Evenimentul zilei”. După apariția primelor trei cărți, nu a stat prea mult să-și deguste celebritatea în România, și-a facut bagajul și împreună cu familia a trecut Oceanul. ,, Nu vreau să ajung ca mulţi dintre scriitorii şi poeţii noştri care au o bătrâneţe sfâşiată de mizerie şi umilinţă, în loc să şi-o poarte tihnită şi aureolată de celebritate. Deci, aş vrea să lupt pentru cărţile mele şi să le fac o carieră internaţională’’ mărturisea în anul 2000, scriitoarea.
În anul 2001, a început studiul în istoria artei la Universitatea din Montreal.
În anul următor, Editura XYZ i-a publicat romanul său de debut, Țara Brânzei, apărut în România în 1999.
Doi ani mai târziu, Universitatea din Montreal i-a acordat titlul de Master of Letters pentru teza de master despre literatura postcolonială.
În toamna anului 2003, a plecat în China pentru a scrie o carte care va fi publicată în 2007, sub titlul Sweet China.
În timp ce încă se afla în China, editura XYZ a publicat în primăvara anului 2004 traducerea romanului ,,Eu, Luca si Chinezul’’, publicat și la București în anul 2000.
Întorcându-se la Montreal, și-a început cariera de scriitor, cu sprijinul Conseil des arts et des lettres du Québec și Conseil des arts du Canada. Cele două consilii, i-au acordat subvenții pentru creație. Astfel apar noi cărți scrise direct în franceză și publicate de aceeași editură.
În 2004, a co-fondat webzine-ul multicultural online Terra Nova, pe care l-a reprezentat ca redactor-șef până la închiderea lui, în anul 2009.
A fost membră în juriul ,,Conseil des arts et des lettres du Québec’’ pentru granturi de creație, membru al juriului pentru Premiul literar Sherbrooke City, cititor pentru Premiul literar Radio-Canada.
În martie 2009, a susținut în Italia, prelegeri despre literatură la universitățile din Calabria, Bari și Torino, precum și la Universitatea Western Ontario.
În iarna 2010, Institutul canadian și PEN Quebec i-au oferit rezidență artistică pentru a scrie romanul La bien-aimée de Kandahar. În 2011, a publicat un alt roman, The Abduction of Sabina, care rescrie cele două mituri fundamentale ale culturii occidentale, cel al sabinelor și cel al danaidelor.
Din 2012, scriitoarea a început o nouă experiență literară cu publicarea primului său roman scris în limba engleză, The Darling of Kandahar, publicat de Linda Leith Publishing.
Aventura continuă cu un al doilea roman, A Second Chance, publicat de editura LLP în 2014.
În toamna anului 2016, a revenit în limba franceză, traducând și publicând La bien-aimée de Kandahar.
În prezent, Felicia Mihali își împarte timpul între cariera scriitoricească și cea de profesor de istorie.