Record de legumicultori din Olt declarați eligibili anul acesta în cadrul Programului ,,Tomata”. Banii ar urma să ajungă în conturile lor până la finele acestei luni. Ajutorul oferit de stat le este legumicultorilor de mare ajutor, dar este insuficient pentru a le permite să se dezvolte. Fermierii solicită modificarea programului și ajustarea sumei acordate astfel încât stimuleze producția de legume pe toată perioada anului.
Peste 7000 de legumicultori s-au înscris în acest an, la Olt, în cadrul Programului ,,Tomata”. Ei reprezintă o treime din fermierii care au solicitat, la nivel național, sprijinul acordat de stat. Cei 3.000 de euro ar urma să ajungă în conturile lor până la finele acestei luni.
Ajutorul oferit de stat pentru legumicultorii care au produs tomate timpurii și extratimpurii în spații protejate le este de ajutor cestora. Ei spun că suma este insuficientă, în actualele condiții, pentru a se dezvolta. Fermierii susțin că programul trebuie modificat astfel încât să stimuleze producția de tomate dar și alte legume pe toată perioada anului.
Anul acesta, prețul imputurilor pentru producerea tomatelor a fost mai mare decât în anii precedenți, vremea capricioasă a întârziat producția, iar prețul s-a prăbușit în urma scandalului iscat în urma descoperirii la Buzău a unor legumicultori care stimulau coacerea roșiilor.
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunțat recent la Slatina că Programul ,,Tomata” va continua dar sub o altă formă, care să răspundă nevoilor reale ale fermierilor dar și ale pieței. El a dat asigurări că legumicultorii vor primi, cu toții cei declarați eligibili, cei 3.000 de euro, dar și că va susține și Ciclul II al acestui program.