Odinioară clădiri impunătoare, acum ruine ce stau să cadă. Vorbim de cule ce au fost lăsate în paragină. În localitatea Slivilești, din Gorj, un astfel de conac, vechi de două secole, riscă oricând să se facă una cu pământul. Strălucirea de altădată i-a fost știrbită cu trecerea anilor,mai ales că a căzut pradă vandalilor care au furat din ea tot ce se putea. Lăsată fără geamuri, uși și chiar acoperiș, monumentul istoric a fost restaurat parțial de autorități și o mână de voluntari, pasionați de istorie. Prin PNRR, statul va da bani pentru modernizarea culelor. Aceasta nu este pe listă, însă.
În urmă cu aproape două secole, Cula Cioabă – Chintescu a fost cea mai impunătoare clădire din sat. Cu trecerea anilor însă, monumentul a fost lăsat în paragină și acum risca să se prăbușească. O mână de voluntari a încercat să restaureze cât de cât clădirea, dar a fost iarăși vandalizată.
Ridicarea culei de la Șiacu a început în 1818 și s-a terminat în 1823. În urmă cu cinci decenii, după ce a fost refăcută, a funcționat ca muzeu, iar din 1989 a fost lăsată în paragină. Oamenii locului speră ca monumentul să fie pus în valoare ca odinioară.
În Programul Național de Redresare și Reziliență, doar două cule din Gorj au fost prinse. Cea din Slivilești nu este pe listă. Cele două obiective culturale care vor primi bani, Culele Glogovenilor și Cartianu, se afla în stare bună și au mai fost modernizate în ultimii 30 de ani.
Din bugetul propriu, Primăriei Slivilești îi este imposibil să facă vreo lucrare de modernizare. Edilul își pune toate speranțele în Consiliul Județean.
Gorjul este județul cu cele mai multe cule. 20 au existat, dar doar opt mai sunt acum în picioare, iar unele riscă să se facă una cu pământul în orice moment.