Situația din minerit devine tot mai tensionată. Sute de angajati ai Complexului Energetic Oltenia au continuat și astăzi greva. La Jilț Sud, minerii au refuzat să pornească utilajele în schimbul unu. Protestatarii cer salarii majorate de anul viitor și să se aplice legea pensionarii care le-ar putea permite să iasă din câmpul muncii la 52 de ani. De partea cealaltă, oficialii companiei au anunțat că vor demara, săptămâna viitoare, negocierile privind noul contract colectiv de muncă și că greva este ilegală.
Zeci de angajati din cadrul Termocentralei Rovinari au tras si ei un semnal de alarma. Au facut o greva de avertisment, de doua ore, si au cerut sa se aplice legea deja adoptata, lege care le permite pensionarea anticipata celor care au lucrat in conditii grele. Noaptea trecuta, la Jilţ Nord, minerii au refuzat sa munceasca. În aceasta dimineata, protestul a fost continuat de colegii lor de la Jilt Sud. Aici, salariatii au ramas in sala de apel si dupa finalizarea grevei de avertisment.
De partea cealalta, oficialii producatorului de energie atrag atentia ca greva este ilegala si ar putea avea consecinte serioase. Pana acum, nu au primit o lista oficiala cu revendicarile protestatarilor.
Unul dintre sindicalistii de la Jilţ a transmis ca salariatii isi doresc 500 de lei in plus la salariu, de anul viitor, si sa se aplice legea pensionarii. Cei de la CEO au anuntat ca, din 20 decembrie, vor fi demarate negocierile pentru noul contract colectiv de munca.
Noua lege a pensionarii ajuta minerii sa iasa la pensie la 52 de ani, insa aceasta inca nu se poate aplica. Mai multi lideri de sindicat din companie au plecat la Bucuresti sa gaseasca solutiile la Ministerul Muncii. Discutii despre lege au fost si la Targu Jiu intre reprezentantii salariatilor si parlamentari, dar minerii si energeticienii n-au fost mulțumiți de concluzii.