Marea personalitate a profesorului, filozofului și medicului militar român, Ștefan Odobleja, considerat și precursorul mondial al ciberneticii este evocată în aceste zile la Drobeta-Turnu Severin. În fiecare toamnă, personalități ale lumii medicale și culturale locale, dar și reprezentanți de seamă ai Academiei Române se întâlnesc în cadrul unui simpozion dedicat celui supranumit părintele ciberneticii. Evenimentul din aceste zile este organizat de Fundația Ștefan Odobleja, condusă de fiul marelui savant.
Acesta este un fragment din singurul interviu aflat în arhiva Televiziunii Române, pe care Ștefan Odobleja l-a acordat cunoscutului jurnalist Aristide Buhoiu, cu câteva luni înainte ca savantul să treacă în neființă. Pentru simpozionul de anul acesta, participanții au elaborat lucrări valoroase, care își propun să surprindă viața și activitatea marelui savant și să aducă în fața celor care vor să-l studieze pe Ștefan Odobleja, personalitatea marcantă a acestuia. Una dintre lucrări este realizată de istoricul și cercetătorul severinean, Tudor Rățoi și cuprinde corespondențe ale lui Ștefan Odobleja cu personalități ale vremurilor.
Doctor în științe medicale, Nicolae Popescu spune că multe dintre ideile exprimate de savantul Ștefan Odobleja, în lucrările sale, se regăsesc în realizările medicinei de astăzi. De altfel, sub semnătura fostului medic militar va apărea în curând o carte care va cuprinde aplicațiile operei lui Ștefan Odobleja, în medicina prezentului.
Președinte al Fundației Ștefan Odobleja, organizatoarea acestui simpozion, fiul marelui savant, spune că, în ciuda problemelor avute în perioada comunistă, meritele lui Ștefan Odobleja au fost recunoscute încă din acea perioadă, atât de organismele internaționale cât și de presa științifică a vremii.
Ștefan Odobleja a fost declarat membru post mortem al Academiei Române, în anul 1990. Fundația condusă de fiul acestuia a luptat pentru recunoașterea creației lui Ștefan Odobleja și și-a propus să publice integral opera savantului. Istoricul Tudor Rățoi spune că, la Arhivele Statului din Mehedinți există o colecție impresionantă de zece metri liniari cu documente manuscrise ale marelui savant, care așteaptă să fie studiate și aprofundate.
Etichete: Drobeta Turnu Severin, simpozion cibernetica, stefan odobleja