Atmosfera pregătirii Sfintelor Sărbători de Paște nu poate fi deplină fără activitatea tradițională a vopsirii ouălor, ridicată prin încondeiere de la nivel de obicei prepascal la meșteșug sau chiar la rang de artă. Ca și alte regiuni cu tradiție, Oltenia păstrează din bogăția și frumusețea acestui meșteșug, prin motive, simboluri și culori care definesc arta populară tradițională a zonei. Casa Băniei, Secția de Etnografie a Muzeului Olteniei, deține un adevărat tezaur de câteva mii de ouă încondeiate.
Țăranul român a conservat în civilizația tradițională românească, cu o identitate aparte în spațiul european, și această tradiție a încondeiereii oului, ales ca obiect-ritual, obiect sacru.
La Secția de Etnografie a Muzeului Olteniei, în anii 60 -70, profesorul Ștefan Enache a tezaurizat și a îmbogățit colecțiile existente cu un număr impresionant de peste 2.000 de ouă încondeiate realizate de meșterul Gheorghe Răducanu și de urmași ai acestuia.
În preajma Sfintelor Sărbători Pascale, nu exista gospodărie tradițională în Oltenia în care să nu se realizeze vopsirea ouălor, tehnică transmisă astfel de generații până astăzi.