Situație dramatică la Alro Slatina! Din cauza creșterii foarte mari a prețului la energie electrică, societatea nu-și mai poate desfășura activitatea în condiții normale și a decis demararea procesului de închidere. Consiliul de Administrație a adoptat, aseară, programul de producție pe anul 2022.
Conducerea celei mai mari companii producătoare de aluminiu din Europa Centrală și de Est și singurul producător de aluminiu și aliaje de bază din România a anunțat oficial că activitatea de producție a aluminiului primar se va diminua anul viitor la 40%. Decizia a fost luată aseară de conducerea companiei ca urmare a problemelor cauzate de creșterea prețului la energie. Acesta este de opt ori mai mare decât înainte de liberalizare. Deocamdată, compania nu ia în calcul concedierea colectivă a personalului, ci are în vedere alte măsuri printre care și șomajul tehnic.
Diminuarea activității de producție a aluminiului primar se va face de la cinci hale de electroliză la doua hale, cu implementarea de măsuri tehnologice care să permită o repornire rapidă și eficientă atunci când condițiile de pe piețele de energie vor reveni la normal.
În anul 2022 se vor implementa și măsuri de reducere a costurilor și de eficientizare a activității, iar cantitățile de metal primar care nu vor mai fi produse, vor fi compensate parțial cu metal reciclat sau cu metal primar cumpărat de la terți.
Conducerea societăţii nu are în vedere, pentru moment, concedieri ale personalului angajat, ci doar măsuri pentru eficientizarea folosirii forței de muncă, măsuri care pot cuprinde inclusiv perioade de șomaj tehnic sau devansarea și cumularea unor revizii și reparații.
Închiderea capacităților ALRO ar însemna, potrivit sindicaliștilor, disponibilizarea directă a peste 2000 de salariați și a altor aproape 20.000 de salariați din firmele cu care fosta uzină de aluminiu colaborează. Reprezentanții CARTEL ALFA cer Guvernului să intervină pentru a nu se ajunge la o problemă socială majoră în Oltenia și amenință cu proteste. Închiderea Alro periclitează investiții de 500.000.000 euro planificate pentru următorii cinci ani, inclusiv cele pentru producția de energie electrică, incluzând și energia fotovoltaică.