Țăst Show

De la Craiova, Doru Ciolacu ne invită într-o călătorie culinară pe meleaguri oltenești, pentru a descoperi rețete tradiționale sau feluri de mult uitate.

Gătim si facem spectacol. Asta pentru că oltenii sunt spectaculoşi prin isteţimea, umorul şi inventivitatea lor, dar şi pentru că alături de noi, la fiecare emisiune este câte un lăutar, un taraf  sau o ceată din cele mai vestite ale zonei.

Vă propunem reţete tradiţionale din Oltenia, căci, ne-am convins, nu este deloc adevărat mitul potrivit căruia bucătăria autentică românescă este săracă în reţete. Chiar dacă românii au în bucătăria lor influenţe turcesti, bulgăreşti, fanariote, ungureşti sau austriece, au ştiut să le adapteze şi să le dea savoarea locului. Noi am experimentat acest adevăr pe propriile noastre papile gustative, şi, în cei 10 ani ai emisiunii, am testat cam toate mâncărurile zonei.

Se zice că mâncarurile cu carne tocată  au ajuns la noi pe influenţa turcească,  ca sarmalele noastre traditionale sunt, de fapt, reţetă turcească.  Aşa o fi, doar că  turcii nu le preparau din carne de porc, nu foloseau ingredientele pe care le folosim noi şi nu le găteau  timp indelungat la cuptor. Deci, alt gust, alta reţetă. Românească. Mai mult,în fiecare zonă a Olteniei, sarmalele sunt gătite altfel. O reţetă găseşti la Novaci, în judeţul Gorj, sarmale la cuptor acoperite cu multă slănină de porc şi servite cu turtă de mălai şi tuică de prună şi altă reţetă este în sudul Olteniei, în Dolj şi Olt, fostul judeţ Romanaţi, unde găsim sarmale-ciorbă, servite cu azimă în ţăst şi asortate cu zaibăr.

Mielul fript la protap se spune că vine tot de la turci, de la kebap-ul otoman. Însă nu are nici o legătură cu mielul gătit  de catre rudarii din Oltenia, la sărbătoarea lor, Gurbanul. Aici, baiţul cu care se unge mielul este facut simplu din apă şi sare, să nu schimbe gustul cărnii.

Dintre toate, găteala original oltenească, este însă, saramura de pui. Şi aici două variante: boierească, când  carnea este friptă în ulei, şi cealaltă ţărăneasca, în care puiul este fript pe jar.

La gătelurile din peşte, în Oltenia, găsim cele mai multe variante la ciorbe şi saramuri. De la ciorba de peşte cu zeamă de varză şi iuţică la Maceşul de Jos în Dolj, la cea de somn, dreasă cu ou şi smântână, în Mehedinţi.

Căutăm să promovam tradiţionalul şi în felul de a prepara bucatele, căci gătim la vatră, la ţăst, pe  pirostriile cu legume luate din grădină, cu vinul  din butoi, proaspat scos din pivniţă.

Lăutarii pigmentează lucru în jurul focului, sporesc bucuria pentru gătit a participanţilor şi prevestesc petrecerea de la finalul gătelurilor. Sunt piese muzicale care se pot asorta în funcţie de preparate. La un tocan de oaie  sau la găteală vânătorească merge foarte bine o baladă haiducească. Orice găteală este însoţită de poveşti, de întâmplări ale protagoniştilor: de la nunţi şi botezuri, agricultură, pescuit, vânătoare, oierit, etc.

Ţăst-show este o emisiune despre bucuria de a găti, despre tot ce se întimplă în jurul preparării unui prânz la ţara, la care participă toata familia, zorul si grija ca totul să iasă aşa cum trebuie.  Telespectatorul de la oraş simte nostalgia copilariei la amintirea pâinii în ţăst sau a ciorbelor făcute de bunica în oala de pământ, pripite lângă foc.


Doru Ciolacu

Doru Ciolacu lucrează în presă din 1994. A început în presa scrisă, iar la TVR Craiova este angajat de 12 ani. A debutat în televiziune ca reporter de ştiri, iar acum este redactor la Redacţia Programe.


Emisiuni Recente

România în bucate – Țăst Show la Novaci

În prima zi a anului, la ora 12.00, Doru Ciolacu și gazdele lui din Novaci, Gorj pregătesc o ciorbă muntenească de iarnă dreasă cu smântână și ciolan la cuptor cu murături prăjite, pe muzica și ritmurile Ansamblului Nedeia.

România în bucate – Țăst Șhow Oltenesc la Cernătești

O ediție cu preparate oltenești din zona de nord a județului Dolj, gătim la gazdele noastre din Cernătești și avem în meniu rețete delicioase, ca de fiecare dată: – ciorbă de găină la tuci (o găină grasă de curte, ceapă, morcov, rădăcină de pătrunjel, păstârnac, bulion de roșii, zeamă de varză, zeamă de ardei iuți […]

România în bucate- #țăstShow oltenesc la Drăgășani

Meniu festiv, potrivit pentru decembrie, pregătit de această dată la gazdele noastre de la Drăgășani. Rețeta de fasole cu ciolan este pregătită în stil oltenesc (vă garantăm că este delicioasă!) -ciolan de porc afumat -urechi de porc -cârnați -fasoale boabe -zarzavat -pastă de roșii -verdeață. Iar purcelul la proțap merge de minune cu murături, lipie […]

România în bucate – Țăst Show la Eșelnița

O nouă ediție România în bucate pregătită de echipa TVR Craiova, de această dată pe malul Dunării, într-un cadru de vis! Din meniul ediției de azi: un aperitiv delicios, storceag la ceaun, zacuscă de pește și momente pline de veselie. Azi, de la ora 12.00, pe TVR Craiova.

România în bucate – Țăst Show la Desa

România în bucate- #țăstShow oltenesc în Desa, județul Dolj Ciorbă de crap, porc la proțap, dovleac la cuptor și turtă delicioasă. Și de această dată, echipa TVR Craiova a pregătit un festin culinar, după rețete tradiționale. O emisiune de savurat!