Spre deosebire de alte state, croazierele pe Dunăre sunt un concept relativ nou de turism pentru România, dar aflat în dezvoltare și care atrage tot mai mulți turiști și la noi. Cu o astfel de ofertă vine un armator român, proprietarul unei nave de croazieră, care, începând de anul acesta, va organiza excursii pornind de la Orșova spre Serbia și Croația. Debutul croazierelor pe fluviu a avut loc anul trecut în Delta Dunării, când armatorul român a dus peste două mii de turiști români și străini către Ucraina. Conflictul din țara vecină i-a făcut pe organizatori să se reorienteze și să ofere turiștilor destinații noi și cel puțin la fel de frumoase precum Delta.
Dincolo de peisajele splendide care se deschid privirii de pe punte, odată ce ai pășit la bord nava oferă turistului cam tot ce poate găsi într-un hotel foarte primitor și desigur multă ospitalitate din partea celor 17 membri ai echipajului. Comandantul are peste 40 de ani de experiență în navigație şi îi va duce pe turiști în siguranță în viitoarele croaziere.
Din cabina de comandă, coborâm în zona de bar, restaurant și bucătărie. Cea care va găti pentru pasageri e doamna Gherghina, care la cei 72 de ani, aduce pe navă priceperea celor 40 de ani de bucătărie. Ne spune că va găti bunătăți ca la bunica acasă, lângă care turiștii pot pune orice băutură doresc.
Croazierele pe Dunăre sunt un concept relativ nou pentru România. Organizatorul punctează motivele pentru care o croazieră este preferabilă unui sejur într-un hotel.
Primii turiști care au urcat la bordul navei s-au declarat încântați și dornici de o aventură complet nouă, pe care și-o doreau de foarte mult timp.
Prima croazieră din acest an are destinația Belgrad și costă 590 de euro. Dar gazdele pot oferi sejururi cu mai multe itinerarii, la prețuri între 590 și 990 de euro, de persoană. În afară de Begrad, sunt și destinații către Veliko Gradiște în Serbia sau Vukovar, în Croația.