Partida Romilor a comemorat astăzi victimile Holocaustului, după 78 de ani de la atrocitățile comise în timpul celui de-al doilea război mondial. Crimele împotriva romilor săvârșite în regimul nazist au fost puțin studiate, doar în ultimii ani existând o campanile de conștientizare, după ce comunitatea romă a cerut recunoașterea victimelor din rândul său. Estimarea numărului de romi exterminați în lagărele de concentrare este dificil de realizat, ea încadrându-se între 200.000 și 2.000.000.
Slujba de pomenire a victimelor Holocaustului romilor, denumit și Holocaustul uitat, a avut loc la Catedrala Mitropolitană Sfântul Dumitru, din Craiova. Membri Partidei Romilor Pro Europa, alături de supraviețuitori ai lagărelor naziste, au fost apoi prezenți la masa rotundă organizată la Palatul Administrativ cu oficialitățile municipale și județene.
Din Craiova și împrejurimi au fost ridicați toți romii pentru a fi deportați în Transnistria în data de 13 septembrie 1942. În timpul războiului, în România, au fost deportați în lagăre între 20.000 și 60.000 de romi.
Data de 2 august a fost desemnată Ziua Memorială a Holocaustului Romilor, pentru că în noaptea de 2 mai 1944, 2897 de romi, copii, femei și bărbați, au fost gazați la Auschwitz, după ce Josef Mengele i-a supus unor experimente îngrozitoare. Deținuții romi din lagărele naziste erau obligați să poarte triunghiul maro invers pe uniformele închisorii, pentru a fi deosebiți de ceilalți prizonieri.