Zeci de tone de măceșe recoltate din Olt vor ajunge în țări din vestul Europei pentru a fi folosite în cosmetică, în industria alimentară, dar și în cea farmaceutică. Activitatea de recoltare a acestor fructe aduce oltenilor care se implică trei lei pe kilogram, iar Direcției Silvice Olt un venit important. Banii se alătură celorlalte venituri obținute din exploatarea masei lemnoase dar și din valorificarea plantelor medicicnale.
Constantin Dăstăsescu se ocupă de aproape trei decenii, în fiecare toamnă, de recoltatul măceșelor. Activitatea îi aduce venituri suplimentare pentru întreținerea familiei. Deși munca de recoltare este una dificilă, bărbatul reușește să adune în anumite zile și câte zece kilograme de măcește pe care le vinde Direcției Silvice Olt.
Direcția Silvică Olt achiziționează de la populație, în această perioadă, măceșe. Fructele trebuie însă să îndeplinească anumite condiții de aspect, dar și de proveniență. Angajații instituției le verifică atât la recepționare, cât și la livrarea către firma cu care are încheiat contract de furnizare.
Activitatea de valorificare a măceșelor aduce, an de an, Direcției Silvice Olt sume importante. Actualul contract prevede livrarea către piața europeană a 80 de tone de măceșe. Prețul de livrare este de 1.000 euro pe tonă. Măceșele recoltate din județ sunt destinate industriei frumuseții, celei alimentare și farmaceutice din vestul Europei.
Măceșele sunt fructele care aduc cele mai multe beneficii pentru organism, servite sub formă de cei, pulbere sau decoct. Medicii susțin că măceșele au un puternic efect antioxidant și detoxifiant pentru ficat și bilă, reglează tensiunea și glicemia, ajută la slăbit și la atenuarea durerilor articulare, precum și la creșterea imunității organizmului.