38 de creatori şi păstrători ai valorilor tradiționale românești din întreaga țară au obținut titlul onorific de Tezaur Uman Viu în ultimii trei ani. Din cauza pandemiei abia acum au primit distincțiile din partea Ministerului Culturii. Sunt oameni cu activități unicat sau pe cale de dispariție.
Gala ”Tezaure Umane Vii – 2022” a avut loc în județul Argeș, după doi ani de pandemie.
Sunt oameni care țin în viață creația românească tradițională. Toți lasă moștenire elemente de patrimoniu național. Spre exemplu, octogenarul Petre Măsală, născut și crescut în bătrâna vatră călușerească a comunei Hârsești din Arges, acolo unde a și deprins taina și măiestria călușului, este de peste 60 de ani vătaful cetei de călușari din Stolnici, comună în care trăiește și joacă și astăzi, cu aceeași dăruire ca în tinerețe.
Pitestiul s-a transformat in cel mai bogat loc din țară. Cele 38 de Tezaure Umane Vii de pe toate plaiurile au înnobilat scena culturală prin harul și truda cu care au sfințit locul în care trăiesc.
Toți acești oameni au păstrat și duc mai departe valori autentice ale spiritualității, tradiției, folclorului și meșteșugurilor moștenite din bătrâni.