Incidența bolilor oncologice este în creștere la nivel global, mai ales în rândul tinerilor. Studiile demonstrează însă că prevenţia şi programele de screening reprezintă cheia supravieţuirii în cancer. Boala poate fi prevenită sau descoperită într-o fază incipientă, dacă pacienții conștientizează importanța analizelor medicale de rutină și dacă știu care sunt factorii de risc. Craiovenii au avut posibilitatea să afle informații despre rolul prevenției oncologice, prin participarea la un seminar organizat la Teatrul Național „Marin Sorescu”, în cadrul campaniei “Împreună pentru oameni”.
Medicii spun că o mare parte din cauzele apariției cancerului sunt datorate factorilor de mediu și că până la 30-50 % din cazuri pot fi evitate prin prevenție. Oncologul Cristian Lungulescu le-a vorbit craiovenilor, care au fost prezenți la seminar, despre factorii de risc ce trebuie să fie cunoscuți, pentru a fi evitați.
Craiovenii au beneficiat de consultații și ecografii gratuite, în cadrul campaniei de educație și prevenție „Din grijă pentru tine”. Au putut face controale cardiologice, dermatologice, oftalmologice, neurologice, dar și oncologice, precum ecografii mamare sau screening pentru cancerul colorectal. De asemenea au participat și la mai multe seminare de educație medicală.
Există numeroase studii care demonstrează că prevenția salvează vieți. Controalele medicale regulate ajută la identificarea din timp a anumitor probleme de sănătate.