Situație alarmantă în Olt. Multe localităţi din judeţ se confruntă cu un deficit de medici de familie. Mulţi locuitori nu au parte de asistență medicală primară în localitatea de domiciliu, iar alţii pot merge la medic doar în cele câteva ore pe săptămână când specialistul din altă comună vine în zonă. Mai grav este că aproape jumătate dintre medicii de familie din Olt care au contract cu Casa Județeană de Sănătate sunt pensionați sau în prag de pensie.
În localitatea Piatra Sat din Olt sunt doi medici de familie, ambii în prag de pensie. Cele două cadre medicale spun că sunt nevoite să continue să profeseze pentru că în zonă nu a ajuns până acum niciun alt medic care să le continue munca şi nu au pe mâna cui să-și lase pacienții.
Din cei câteva zeci de medici care au susţinut rezidențiatul anul trecut, în Olt doar opt au ales ca specializare medicina de familie. Reprezentanții medicilor de familie susțin că sunt mai multe cauze care au dus la această situaţie.
La nivelul județului Olt, mii de locuitori nu au parte de asistență medicală în localitatea de domiciliu pentru că nu există medic de familie. Alte câteva zeci de mii de cetățeni pot beneficia de servicii medicale doar câteva ore pe săptămână atunci când la punctul de lucru alege să vină un medic din localitățile învecinate. Situația nu are nicio șansă să se îmbunătățească pentru că în maxim trei ani, numărul medicilor aflați în contract cu Casa Județeană de Sănătate Olt se va reduce aproape la jumătate din cauza pensionărilor.
Deficitul de medici de familie a fost recunoscut de autorități încă de la începutul anilor 2000. Ministerul Sănătății a întocmit, pe baza recomandărilor Comisiei Europene și a Organizației Mondiale a Sănătății, mai multe strategii pentru medicina de familie dar acestea nu au fost transpuse niciodată în acțiuni concrete pentru remedierea situației, susțin reprezentanții medicilor de familie.