Orașul Călimănești, de departe cea mai cunoscută și căutată stațiune balneară din Vâlcea, mizează pentru atragerea turiștilor și pe patrimoniul construit, adică pe vilele, hotelurile și pensiunile care s-au ridicat în localitate în ultimii aproximativ 150 de ani. Autoritățile locale spun că aceste construcții încă păstrează parfumul de epocă și, spre deosebire de alte stațiuni balneare din țară, care și-au pierdut o bună parte din comorile arhitecturale, la Călimănești multe dintre clădirile de patrimoniu au fost recuperate și sunt la dispoziția turiștilor.
Arhitectura balneară are în România un trecut demn de cărțile poștale și renume mondial şi a avut o istorie memorabilă și înfloritoare în perioada secolelor XIX și XX. În ultimii 30 de ani însă, acest farmec s-a estompat accelerat în multe zone turistice din țară. La Călimănești, stațiunea vâlceană situată pe Valea Oltului, s-a investit însă în păstrarea ei și chiar dacă în ultimele două decenii printre vilele cochete de la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului XX și hotelurile ridicate la mijlocul secolului trecut și-au făcut locul și construcții noi, moderne, acestea respectă arhitectura specifică.
Șansa recuperării vilelor vechi și a hotelurilor, arhipline în perioada comunistă, a venit odată cu privatizarea sau retrocedarea lor către foștii proprietari, care le-au vândut apoi celor interesați să investească în turism, astfel că de mai bine de două decenii stațiunea de pe Valea Oltului ocupă primul loc în Vâlcea și printre primele locuri și în țară în preferințele turiștilor. Mulți dintre aceștia, ca și localnicii de altfel, spun că le place cum s-a dezvoltat stațiunea în ultimii ani.
Situată la poalele masivului Cozia și a munților Căpățânii, pe ambele maluri ale râului Olt, localitatea vâlceană este cunoscută de sute de ani pentru puterea vindecătoare a apelor minerale care se găsesc aici. Se spune că și domnitorul Mircea cel Bătrân, cel care a ctitorit în zonă mănăstirea Cozia, s-ar fi bucurat de beneficiile acestor ape în ultimii ani din viață. Ba chiar și împăratul Napoleon al III-lea s-ar fi tratat pentru boala de ficat de care suferea cu aceste ape. Dezvoltarea stațiunii a început însă la începutul secolului trecut, când, atrași de peisajele absolut splendide și de faima resurselor minerale, oameni influenți ai vremii și-au ridicat în zonă vile în stil elvețian. Tot în acea perioadă a fost construit și „Hotelul Central”, clădirea emblematică a stațiunii.