Povestea uneia dintre celebrele familii craiovene ale secolului al XIX-lea este spusă de cartea “A fost odată familia Mihail”, semnată de Laura Tiparu și lansată la Muzeul de Artă din Craiova. Negustori ajunși mari latifundiari, Mihailii au reușit strângerea unei averi fabuloase, donată în întregime statului român și comunității la moartea ultimului descendent, în 1936.
Compusă din documente oficiale, scrisori și fotografii, cartea reconstituie aspecte importante din istoria unei familii de aromâni ajunsă la Craiova la începutul secolului al XIX-lea. Realizarea monografiei “A fost odată familia Mihail” este socotită o datorie de onoare față de cei care au lăsat Craiovei un patrimoniu impresionant care include și Palatul Jean Mihail, sediul actual al Muzeului de Artă din Craiova.
La fel ca multe dintre averile născute în primele decenii ale secolului al XIX-lea, în Țara Românească, cea a familiei Mihail a pornit de la negustorie pentru a se consolida sub forma unor latifundii impresionante. Datorită staturii morale și intelectuale excepționale, Constantin Mihail a reușit să ofere averii familiei blazonul respectabilității.
Cartea “A fost odată familia Mihail” face parte dintr-un proiect mai larg al Muzeului de Artă din Craiova care își propune aducerea la lumină a istoriei comunității locale și care constă și în realizarea unor expoziții pe această temă.