O eventuală eliminare a facilităților fiscale introduse la începutul acestui an ar fi o lovitură, pentru firmele care activează în sectorul agricol. Cei care lucrează în acest domeniu se tem că scăderea salariilor, care și așa sunt insuficiente pentru un trai decent, îi va face pe muncitori să renunțe la locurile de muncă și să plece în afara țării. Fermierii spun că pentru a păstra salariile la nivelul de acum, vor fi obligați să crească prețurile, pentru că altfel nu vor putea susține cheltuielile cu angajații.
Facilitățile fiscale, pentru salariații din construcții, agricultură și sectorul alimentar au fost acordate la începutul lui 2023 și ar fi trebuit să rămână în vigoare până în 2028. Aveau scopul de a ridica nivelul de salarizare, în două sectoare importante pentru economia României, care se confruntau cu o criză a forței de muncă. Numai că, zilele acestea, guvernanții discută de eliminarea acestor facilități, în contextul creșterii veniturilor la bugetul statului și asumării unor obligații acceptate prin PNRR. O astfel de decizie ar fi o lovitură pentru ei, spun salariații din agricultură.
Și patronatul din agricultură crede că decizia ar fi o eroare. Fermierii spun că dacă ar păstra salariile la nivelul actual, ar fi obligați să crească prețul produselor, iar dacă vor scădea salariile, angajații, nemulțumiți, ar putea pleca.