Fermierii care au cultivat usturoi în cadrul programului implementat de Ministerul Agriculturii au început să recolteze aromata legumă. Acest lucru trebuie să înceapă după verificările făcute în teren de specialiștii direcțiilor agricole, în caz contrar riscă să nu primească subvenția acordată de stat. În plus, pentru că numărul de fermieri înscriși anul acesta în program este mai mare, banii acordați vor fi mult mai puțini.
Luminița Jell din Băbiciu este cel mai mare cultivator de usturoi din județul Olt. Femeia a înființat cultura cu aromatica legumă pe 5 hectare și se numără printre fermierii înscriși în Programul ,,Usturoiul”. Vremea capricioasă i-a afectat cultura, dar nu în foarte rău, așa că are marfă suficientă pentru toți cei interesați și speră să obțină un profit mulțumitor.
Numărul fermierilor din Olt care s-au înscris în Programul ,,Usturoiul” este în acest an de trei ori mai mare decât în 2019, suprafața înființată fiind de peste 300 de hectare. Speriați că ploile ar putea să le strice usturoiul, unii cultivatori l-au recoltat deja. Cei care au făcut-o înainte ca specialiștii Direcției Agricole să facă verificarea în teren pierd subvenția de 3.000 de euro pe hectar.
Conducerea Direcției Agricole Olt caută soluții pentru a rezolva aceste probleme astfel încât fermierii care au cultivat usturoiul să-și primescă banii.
Față de anul trecut, numărul de solicitări pentru subvenția pe usturoi este mult mai mare comparativ cu anul trecut, lucru care le-ar putea aduce legumicultorilor bani mai puțini. Primele calcule indică o subvenție de 1.350 de euro la hectar, față de 3.000 de euro la hectar, cât sperau cultivatorii de usturoi să obțină.