Oraș turistic prin care trec zilnic, în această perioadă, spre Clisura Dunării sute, poate chiar mii de turiști, Orșova se transformă uneori într-un oraș al deșeurilor. În afara peisajelor splendide pe care le oferă natura, faleza micului orășel de la malul fluviului e plină PET-uri, mase plastice și ale deșeuri, care plutesc în derivă, printre ambarcațiunile și pontoanele de pe care turiștii pleacă în plimbare cu barca. Oamenii trebuie să suporte și mirosul de groapă de gunoi, pe care îl împărștie aceste deșeuri.
Cam astfel arată golful Cerna și faleza orașului Orșova atunci când sunt viituri. Stăm de vorbă cu un domn care duce turiștii cu barca la plimbare pe Dunăre și care ne spune că vizitatorii rămân cu un gust amar atunci când văd că peisajele splendide sunt umbrire de gunoaie și mirosul cumplit.
Turiștii străini sunt din ce în ce mai puțini, ne spune o altă organizatoare de croaziere pe fluviu și ea nemulțumită de situație. Vizitatorii cred că am avea nevoie de legi mai aspre, care să-i oprească pe români să arunce deșeurile la întâmplare. Probleme din cauza deșeurilor au și sportivii de la lotul olimpic de canotaj de la Orșova, care nu se pot antrena pe lac din această cauză.
Cele mai multe deșeuri sunt aduse de râul Cerna care, în timpul viitorilor, le preia din localitățile riverane, din Caraș-Severin. Reprezentanții Apelor Române Banat mai fac uneori acțiuni de colectare a peturilor, care se opresc într-un baraj făcut pe malul Cernei, dar sunt situații în care deșeurile ajung pe faleză la Orșova.