Luna lui Gustar. Probejenia

August, ultima lună de vară, este numită în popor Gustar. Este perioada în care se coc cele mai multe dintre fructe și legume, este una dintre lunile în care abundă recolte de tot soiul. În luna lui Gustar se încheie secerișul și se fac pregătirile pentru arăturile de toamnă.Totodată, se culeg legumele de sezon, se adună semințe și plante de leac și sunt îngrijiți pomii tineri.

În ziua de 6 august biserica prăznuiește Schimbarea la Față a Mântuitorului pe Muntele Tabor. În popor, această sărbătoare este cunoscută și sub denumirea de Probejenie. Această zi este considerată ca fiind hotarul dintre vară și toamnă.

Se spune că până la această sărbătoare trebuie terminat cositul și făcutul fânului, pentru că se trec florile și iarba îmbătrânește, diminuând calitatea furajelor. De asemenea, păsările încep să plece spre țările calde și frunzele copacilor încep să își schimbe culoarea.

Din „Calendarul popular al românilor” aflăm că „de Probejenie codrul începe să-și schimbe culoarea, apele se răcesc, copacii plâng pentru că nu-și mai văd crescând lăstarii, cerul devine mai albastru, iar berzele pleacă purtând rândunelele pe aripi. Oamenii rămân acasă și se roagă ca ele să ajungă cu bine și să se întoarcă la primăvara ce vine. Se spune că nu-i bine ca oamenii să pornească la drum lung în aceeași zi cu păsările călătoare că vor rătăci cărările și cu greu vor mai găsi drumul spre casă. Tot în această zi, se crede că cine are inimă bună și își dorește din tot sufletul să scape de o patimă, va fi vindecat. Țăranii spun că la Probejenie se ceartă toamna cu vara.

Există credința că de Probejenie este ultima zi în care  mai pot fi culese plantele de leac: leuștean, usturoi, flori de mușețel, avrămeasă, busuioc, crenguțe de alun, precum și cele ce poartă numele Maicii Domnului – „Părul Maicii Domnului”, „Palma Maicii Domnului”.

Se spune că începând de acum plantele nu mai au putere tămăduitoare, „de la „Obrejenie” toate buruienile și plantele dau înapoi, se vestejesc și că înfloresc rujele de toamnă. Oamenii țin sărbătoarea de frică să nu se usuce ca florile câmpului, iar fetele nu-și spală părul de teamă că nu le va mai crte, pentru că nici iarba nu mai crește după acest prag de anotimp. („Calendarul popular al românilor”)

În această zi se duc struguri la biserică, pentru a fi sfințiți. Acum se gustă pomana nouă din rodul viilor, spunându-se: ”boabă nouă în gură veche”.

Dacă în Ziua Schimbării la Față vremea este însorită, toamna va fi una roditoare și îmbelșugată, iar dacă plouă, toamna va fi una mohorâtă.

De asemenea, în această zi este indicat să te rogi mai ales dacă vrei să scapi de vreun viciu, iar cei care nu respectă sărbătoarea riscă să se îmbolnăvească.

Etichete: ,

Laura Constantinescu

Din 2003 a intrat în echipa Studioului Teritorial TVR Craiova. Aici realizează emisiuni folclorice, alături de colegii săi, pe care îi consideră nişte oameni minunaţi, deschişi oricărei provocări.  A fost realizator tv la nenumărate spectacole şi festivaluri.


Emisiuni Recente


Articole similare