Luna lui Cireșar

Numele lunii iunie (în latină – Iunius) vine de la una dintre cele mai importante zeități din panteonul romanIuno, soția lui Jupiter, care era cunoscută ca zeița căsătoriei. În cultura romană, sfârșitul lui iunie era considerat o perioadă benefică pentru nunți. Poate de aceea se crede că nunțile făcute în iunie duc la cupluri durabile.

Deoarece în iunie se coc cireșele, ea a primit denumirea populară de Cireșar sau Cireșariu.

Cireșar este luna care vestește sosirea verii, un anotimp al zilelor cu soare și este perioada din an când vegetația ajunge la maturitate. Tot în această lună este ziua cea mai lungă din an, 21 iunie, ziua solstițiului de vară.

Luna iunie este considerată una dintre lunile cele mai importante din an. Este o lună bogată în sărbători și evenimente folclorice, care sunt însoțite de practici rituale cu adânci semnificații asupra omului, a relațiilor acestuia cu natura și cu tot ceea ce îl înconjoară.

Dintre sărbătorile lunii iunie, amintim:

2 iunie – Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava;

7 iunie – Pogorârea Sfântului Duh sau Rusaliile;

11 iunie – Sfântul Vartolomeu;

12 iunie – Sfântul Onufrie;

24 iunie – Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, Sânzienele sau Drăgaica;

29 iunie – Sfinții Apostoli Petru și Pavel sau Sânpetru.

Din Calendarul țăranului român. Zile și mituri de la etnologul Ion Ghinoiu aflăm că „ în războiul dintre forțele naturii, benefice sau malefice, omul, neștiind de partea cui va fi în final victoria, a preamărit, dedicându-le sărbători și obiceiuri, atât sfinților creștini îmbrăcați în haine păgâne (Timoftei, Vartolomeu, Onofrei, Elisei, Sânpetru), cât și divinităților păgâne îmbrăcate în haine creștine (Drăgaica, Sânzienele). La acestea se adaugă într-un an cu dată mobilă a Paștelui la 30 aprilie, Joile Verzi, Moșii de Ispas, Moșii de Vară, Duminica Mare, Cluşul, Rusaliile, Marţea Ciocului, Lăsatul Secului de Sânpetru şi altele. Târgurile Drăgaicei şi Sânzienelor, organizate în a doua jumătate a lunii iunie păstrează amintirea unei divinităţi preistorice a agriculturii, celebrată la solstiţiul de vară.

Potrivit prezicerilor populare, dacă fulgeră și tună în luna iunie, vara va fi ploioasă și recoltele de grâu vor fi bogate, iar dacă plouă mult, se strică via și strugurii. Dacă sunt omizi, va fi recoltă bună la grâu și la struguri. Călătoria furnicilor vestește timp bun, iar dacă e secetă, va fi belșug la porumb. Dacă în luna iunie avem parte de ploi, atunci la Crăciun vom avea parte de belșug.

În această lună se seamănă ridichile și guliile de toamnă, conopida de iarnă și se sapă viile a doua oară.



Laura Constantinescu

Din 2003 a intrat în echipa Studioului Teritorial TVR Craiova. Aici realizează emisiuni folclorice, alături de colegii săi, pe care îi consideră nişte oameni minunaţi, deschişi oricărei provocări.  A fost realizator tv la nenumărate spectacole şi festivaluri.


Emisiuni Recente


Articole similare