🔵 Dr. GINA CHIRIAC – psiholog/psihoterapeut, președinte al Asociației Române de Psihoterapie Integrativă: “Atunci când vă înfuriați, luați o pauză, respirați și puneți-vă o singură întrebare: Ce ar spune iubirea dacă ar vorbi acum?”
✔️ Situația actuală de criză este percepută și de copii. Pandemia de coronavirus (COVID-19) determină emoții, precum anxietatea, stresul și incertitudinea. Deși au mecanisme proprii prin care fac față acestor emoții, copiii au nevoie să se simtă iubiți si sprijiniți acum mai mult ca oricând.
✔️ Parinții ar fi bine să înțeleagă că e nevoie să ne adaptăm noii situații și asta este dificil atât pentru noi, ca adulți, dar și pentru cei mici.
✔️ Regulile ar fi bine să fie adaptate la ceea ce trăim acum, dar trăim o situație absolut inedită și pentru că nu avem cum să ne raportam la un trecut familiar devine o situație anxioasă.
✔️ Este necesar să inventăm moduri cu totul și cu totul noi de a ne organiza timpul și a ne petrece zilele împreuna.
✔️ Copiii trăiesc prin percepția lor vizuală într-o lume de adulți, dar dincolo de asta, este foarte mult contact psihic, fizic și emoțional cu părinții și/sau bunicii care uneori este greu de gestionat de un copil. Au nevoie să le formam un spațiu în care să se simtă confortabil și să le ofere siguranță și protecție.
✔️ Copiii au nevoie de cunoscut, de rutină pentru că asta înseamnă siguranță pentru ei, ori nouă ni s-a luat certitudinea, siguranța. Trăim într-un trecut familiar, dar niciodată generațiile noastre nu s-au confruntat cu o asemenea pandemie. Este nevoie să facem diferența între nevoile noastre psihologice ca adulți și nevoile psihologice ale copiilor, să le dam spatiu să existe și mai ales să-i respectăm.
🖊 Reportaj realizat de Ramona Săseanu
🎥 Editor video: Sorin Adam