Hristos a înviat!
Vă invităm astăzi într-un loc plin de spiritualitate și descoperim împreună un monument religios unic, care din anul 1993, se află pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO.
În secolului al XVIII-lea, Mănăstirea Hurezi a fost un puternic centru cultural al Ţării Româneşti şi locul unde s-a desăvârşit stilul arhitectural brâncovenesc. Mănăstirea este prima ctitorie a lui Constantin Brâncoveanu. Voievodul, în anul 1693, îndată după primirea sceptrului ţării, așa cum glasuieşte hrisovul de întemeiere al mănăstirii, şi-a dorit ca acest loc sfânt să devină necropola domnească a familiei sale și conform acestei destinații biserica adăpostește mormântul domnitorului. De-a lungul vieții sale, domnitorul a petrecut alături de familie, la Mănăstirea Hurezi, de multe ori Sfintele Paști.
Realizator: Anca Țoghe
Invitați:
- Stavrofora Ambrozia Şerban, Stareţa Mănăstirii Hurezi
- Maica Ecaterina, ghidul Mănăstirii Hurezi
- Florin Epure, istoric
Editor imagine: Luminița Iova
Invitati: Ambrozia Şerban, Florin Epure,
O emisiune care isi propune sa descopere poveştile ce stau încă ascunse în zidurile, uneori în ruină, ale culelor olteneşti, ale conacelor boiereşti, sau în lemnul vechilor biserici, dar și să îmbunătățească percepția publică asupra patrimoniului.
Emisiuni Recente
Ne apropiem de Evaluarea Națională, primul mare examen din viața multor copii. Cum emoțiile sunt intense, atât pentru elevi, cât…
Detalii
“Vară pentru voi”, cu Loredana Berneanu. În prima parte a emisiunii, dr. Cristian Militaru, medic primar în Cardiologie Intervențională –…
Detalii
Domnul Eduard Bondoc, psiholog și psihoterapeut, ne oferă sfaturi clare și utile pentru o deconectare autentică – nu doar fizică,…
Detalii
🎧Ajungem la Eibenthal - Czech Village in Romania, un micuț sat cehesc din județul Mehedinți, unde veți putea afla poveștile…
Detalii
Tocăniță de fazan și scrumbie la jar cu legume în Maglavit, județul Dolj cu echipa TVR Craiova pentru emisiunea România…
Detalii
Vechimea așezării Segarcea, actualmente oraș din județul Dolj, ne poartă cu gândul tocmai în timpul lui Mircea cel Bătrân, la…
Detalii
Articole similare
Vechimea așezării Segarcea, actualmente oraș din județul Dolj, ne poartă cu gândul tocmai în timpul lui Mircea cel Bătrân, la începutul secolului al XV-lea, când pe […]
În galeria clădirilor de patrimoniu ale Craiovei se înscrie și casa care i-a aparținut odată, lui Nicolae P. Romanescu (1854-1931), fostul primar al orașului (sfârșitul sec. […]
Istoria arhitecturii românești a fost marcată de numele arhitectului francez André Lecomte du Noüy, cunoscut pentru restaurarea unor monumente reprezentative pentru țara noastră dar și prin […]
Un reper arhitectural al Craiovei, clădirea Palace, care adăpostește în prezent administrația locală a primăriei orașului, a fost construită la începutul secolului al XX-lea, și a […]
Apărute în perioade istorice și culturale diferite, cele două stiluri au marcat profund imaginea bisericilor ortodoxe românești. Dacă „Școala de la Hurezi”, promotoarea stilului brâncovenesc, a […]
Memoria locului – Palatul „Banca Comerțului” Palatul „Banca Comerțului”, actuala clădire a Primăriei Craiova Edificiul care adăpostește Primăria Craiova a funcționat inițial, ca sediu de bancă. […]