☑️ Boala cronică de rinichi presupune o degradare progresivă şi ireversibilă a funcţiei renale, de aceea prevenirea şi diagnosticarea precoce devin obiective esenţiale.
☑️ Această afecţiune nu ţine cont de vârstă, sex sau rasă. De cele mai multe ori este asimptomatică şi câteodată este diagnosticată în stadii avansate.
🔵 Domnul prof.univ.dr. EUGEN MOȚA – medic primar nefrolog: „Afecţiunea poate fi depistată prin trei analize simple: glicemie, creatinină şi sumar de urină.”
☑️ Persoanele cu risc crescut de boală cronică de rinichi sunt cele cu hipertensiune arterială, diabet zaharat, boli cardio-vasculare și cele care au rude de gradul I în dializă/transplant renal.
☑️ Prevenția și intervenția în boala cronică de rinichi sunt multidisciplinare, implicând nu numai nefrologi, ci și medici de familie, specialiști în diabetologie – nutriție, cardiologie și în medicina internă, dar și psihologi. În acest sens, Societatea Română de Nefrologie a demarat elaborarea de protocoale comune de îngrijire cu celelalte societăți interesate.
☑️ Societatea Română de Nefrologie încurajează menținerea unui stil de viață sănătos, prin reducerea aportului de sare, controlul greutății, renunțarea la fumat și evitarea medicamentelor inutile (anti-inflamatoare). În plus, persoanele cu risc de boală cronică de rinichi trebuie să mențină controlul asupra presiunii arteriale, al proteinuriei și al glicemiei.
❗ Protejați-vă rinichii! Urmați cele 8 reguli de aur!
1. Păstrați-vă nivelul glicemiei și al colesterolului în limite normale.
2. Păstrați-vă valorile presiunii arteriale între 12/7 si 14/8.
3. Consumați o cantitate suficientă de apă.
4. Reduceți consumul de sare.
5. Mențineți-vă o greutate corporală normală.
6. Eliminați sedentarismul! Adoptați un stil de viață activ.
7. Adoptați o alimentație echilibrată, fără alimente procesate.
8. Nu fumați.