Sărbătorile de iarnă se încheie în comuna vâlceană Muereasca cu “Alegerea junelui”, un obicei vechi de mai bine de un secol. În ciuda restricţiilor sanitare, autorităţile locale au ţinut ca şi anul acesta să fie desemnat cel mai destoinic tânăr din comună şi au organizat, de Bobotează, o ceremonie restrânsă la care au luat parte câţiva tineri din comună.
“Alegerea junelui” este un obicei vechi, moştenit, consemnat oficial într-un document încă din 1907. La ceremonie participă tinerii din comuna Muereasca care au între 18 și 24 de ani și care nu sunt căsătoriți. Înainte de pandemie, la alegerea junelui lua parte întreaga comunitate, tineri şi bătrâni îşi etalau costumele populare, iar după alegerea celui mai vrednic tânăr din comună se organiza şi o horă. Din cauza restricțiilor sanitare, în 2022 evenimentul a fost organizat în ziua de Bobotează, cu participarea unui număr limitat de persoane şi fără fastul de altădată.
“Alegerea junelui” este, potrivit reprezentanţilor Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Vâlcea, un exemplu de democraţie participativă în formă incipientă. Junele a fost întotdeauna ales cu votul majorităţii celor prezenţi la ceremonie şi îi reprezintă pe tinerii din sat în relația cu administrația publică locală.
Junii din Muereasca au şi în repertoriu şi colinde specifice zonei pe care le cântă inclusiv de Sfântul Ion, după slujba de la biserică.