Birocrația și lipsa de informare, acestea sunt problemele pe care agricultorii din Mehedinți spun că le au în încercarea de a avea acces la banii europeni, pe care România îi poate accesa pentru dezvoltarea sectorului agricol. Este vorba de mai bine de 15 miliarde de euro, pe care țara noastră îi are la dispoziție, în următorii trei ani, în cadrul Planului Național Strategic. Prezent în Mehedinți, pentru a le prezenta fermierilor noua strategie de dezvoltare a agriculturii și resursele pe care le au la dispoziție fermierii, ministrul Agriculturii a recunoscut problemele cu care se confruntă aceștia, dar și-a exprimat speranța că România va atrage toți banii europeni pe care îi are la dispoziție.
Cele 15 miliarde de euro pe care România le are la dispoziție, în următorii patru ani, ar fi o resursă uriașă pentru fermierii români, dacă banii ar putea fi accesați. Aceștia se plâng însă de birocrație și de faptul că accesul la fondurile europene este foarte dificil.
Sunt și fermieri care se plâng de faptul că nu au fost informați la timp de prevederile noului Plan Național Strategic, motiv pentru care vor pierde bani foarte mulți.
Ministrul Agriculturii spune că ar fi important ca România să acceseze toți banii pe care îi are la dispoziție, în următorii patru ani și recunoaște problemele birocratice care îngreunează accesul fermierilor români la fondurile europene.
Dincolo de cele 89 de tipuri de intervenții și finanțări în agricultură, noutatea acestui Plan Național Strategic este că va introduce un instrument de sprijin al fermierilor afectați de pierderi ale producției agricole prin care se acordă despăgubiri în caz de calamități.