Bullyingul este un fenomen care a luat amploare în ultima perioadă. Întâlnim tot mai multe cazuri de copii care sunt agresaţi de alţi colegi, încât de multe ori, aceştia refuză să mai meargă la şcoală. De la vârste destul de fragede şi până în perioada adolescenţei, agresiunile fizice şi verbale au devenit o obişnuinţă în multe şcoli. Un studiu realizat de organizaţia “Salvaţi Copiii” arată că 3 din 10 copii sunt ameninţaţi cu bătaia de alţi colegi, iar unul din patru copii a fost umilit în faţa colegilor.
Costi are 18 ani şi în copilărie s-a confruntat cu violenţe verbale din partea altor copii. A reuşit să treacă singur peste acele momente neplăcute.
Ana Maria, colega lui de şcoală, chiar dacă nu a fost victima acestui fenomen, dezaprobă actele de violenţă pe care le vede uneori la alţi colegi.
Sunt mulţi copii agresaţi fizic şi verbal, dar majoritatea se închid în ei şi refuză să vorbească despre acest lucru. Psihologii spun că pe termen lung, impactul este devastator.
În 2019, Salvați Copiii România a lansat campania „Alege să te opui bullying-ului!”, o campanie națională ce urmărește să conștientizeze şi să genereze o schimbare de atitudine și astfel să prevină și să combată comportamentele de bullying între copii.
Legea Educaţiei are o prevedere care impune ca în unităţile de învăţământ şi în spaţiile destinate educaţiei sunt interzise comportamente de tip violent iar profesorii sunt instruiţi să identifice şi să ia măsuri pentru astfel de copii. Rolul consilierului şcolar este important.