Încet dar sigur, clima schimbă agricultura românească. Sudul țării se confruntă cu temperaturi sufocante și sol din ce în mai nisipos. În aceste condiții, autoritățile caută soluții pentru agricultori. Una dintre victimele schimbărilor climatice poate fi chiar pepenele de Dăbuleni, un fruct tot mai scump de produs, care se valorifică la prețuri mici.
Temperaturi de 40 de grade și deșertificare accentuată. Cu asta se confruntă sudul Doljului an de an. În aceste condiții, agricultura a devedit o loterie tot mai păguboasă. La Stațiunea de Cercetare Dăbuleni specialiștii lucrează de mulți ani la adaptarea plantelor exotice. Pe langă solul nisipos, plantele trebuie sa reziste vara la temperaturi de 40 de grade dar și iarna la îngheț. Pe lângă cartoful dulce, din cele 20 de soiuri testate în zona, sunt rezultate promițătoare și la alte specii.
Printre altele, la Dăbuleni se testează culturi de fistic, kiwi, măsline sau curmale. În condițiile în care agricultorii au dificultăți tot mai mari în producerea pepenilor, specialiștii vin cu alternative.
Și alte stațiuni de cercetare din țară încearcă să gasească soluții pentru ca schimbările climatice să nu aibă un efect devastator asupra agriculturii. Munca specialiștilor este deosebit de importantă având în vedere provocările generate de acest fenomen.
Schimbările climatice au făcut ca în zona de sud a Doljului să dispară în ultimii ani pomii fructiferi precum piersic, cais, cireș sau vișin.