Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” din Craiova, alături de Asociația Italienilor din România, a organizat Conferința „Contribuții italiene la dezvoltarea edilitară a Craiovei – secolele XIX – XX”. Oltenia a reprezentat, pentru emigranții italieni – agricultori, constructori, arhitecți, o regiune ce le-a oferit șansa unei creșteri economice, profesionale și sociale.
La începutul secolului al XX-lea, într-o perioadă în care, în Oltenia, în multe meșteșuguri și meserii se evidențiau muncitori străini, mai mulți italieni au ridicat la rang de artă construcția clădirilor civile. Frumoasele case de patrimoniu din Craiova, restaurate sau în paragină, impresionează și astăzi orice vizitator. Proprietarii au fost dintre cei 1000 moșieri ai orașului – avocați, medici, politicieni, comercianți.
Dar cine au fost cei ce au construit aceste edificii? Cine au fost cei ce au construit un zid în timp record, ce au lucrat minunate stucaturi, ornamente, mozaicuri, vitralii, pictură murală… Printre acești meșteri mari sunt italienii ce au emigrat la muncă în Oltenia, din provincia Veneto.
Construite într-o varietate de stiluri arhitecturale care, la rândul lor, uimesc, cu interioare opulente, totul construit cu materiale de primă calitate, importate și aduse cu vaporul pe Dunăre, casele au propriile povești, recent descoperite de tineri pasionați de istoria orașului.