Un sat mic, aflat la mai puţin de 40 de kilometri de Orşova, dar izolat în munţi, cu Dunărea lăsată în spate, e sufletul unei comunităţi de cehi. Uniţi în credinţă şi tradiţii, cu un spirit de învingători, localnicii reuşesc să păstreze o vatră în care, odată ajuns aici, poţi să crezi că ai trecut graniţa. Peste tot se vorbește într-o altă limbă, se dansează polka și se gătește după rețete cehești. O zi de duminică obișnuită, la mica comunitate cehă din Eibenthal pare o adevărată sărbătoare.
Eibenthal – un sătuc ascuns la capătul unui drum îngust. Aproape o mie de cehi au fost aduşi aici în perioada imperiului austro-ungar, cu scopul de a popula graniţele de est. Astăzi mai sunt în jur de 200. În faţa neajunsurilor, oamenii şi-au găsit alinarea în rugăciune și au construit cu propriile mâini cel mai impunător monument al satului…biserica. În fiecare duminică, biserica devine neîncăpătoare.
Pentru micuța comunitate din Eibenthal, credința este cel mai puternic liant. Orice localnic te va îndruma cu mândrie către biserica romano catolică de aici, un adevărat străjer peste vremuri.
Cehii și-au câștigat traiul de-a lungul anilor muncind din greu la mina unde au extras cu mâinile lor crom şi azbest. Toate galerii din mină au fost realizate de ei, de cehii din Eibenthal. Nu au fost dinamitate, ci au fost săpate cu dalta. La fel de important pentr cehi este și limba care se studiază și la școală.
În ultimii ani, luna august a fost lună de sărbătoare pentru Eibenthal. Mii de turişti cehi vin aici la un festival local de muzică şi tradiţii. De doi ani de zile, primăvara se mai organizează și un alt festival…al berii, tocmai pentru a se promova zona și tradițiile.