În ultimii 10 ani, populaţia şcolară din România a scăzut continuu. La sporul negativ s-a adăugat migrația din ultimii ani, iar multe dintre unitățile de învățământ se confruntă cu probleme în organizarea catedrelor. În fiecare an zeci de cadre didactice sunt nevoite să caute soluții pentru a rămâne în sistemul de învățământ.
35 de cadre didactice din Dolj nu au mai reușit în acest an să-și facă norma de predare în unitățile de învățământ în care erau titulare. Sunt nevoite astfel să obțină și alte specializări sau să predea la mai multe unități de învățământ pentru o normă întreagă. Acest lucru se întâmplă din cauză că numărul de elevi scade constant. La Liceul Tehnologic „George Bibescu” din Craiova numărul de elevi s-a redus cu aproximativ 20% în ultimii zece ani. În acest an, un profesor de Limba Română și unul de franceză trebuie să găsească soluții pentru a-și completa norma didactică.
Inspectoratul Școlar Județean Dolj va organiza pe 25 martie o ședință publică pentru repartizarea profesorilor care sunt în restrângere de activitate.
De la an la an, liceele tehnologice pierd tot mai mulți elevi. Asta deși meseriile sunt foarte căutate pe piață. În ultimii ani, Liceul Tehnologic „George Bibescu” Craiova nu a mai reușit să atragă elevi pentru specializările electrician și vopsitor auto.
Profesorii ar fi putut fimult mai afectați numărul din ce în ce mai mic de elevi, dacă Ministerul Învățământului nu ar fi redus la 26 a numărul maxim de elevi dintr-o clasă de liceu, filiera teoretică și la 24 pentru tehnologică, școală profesională și liceu vocațional.