Elevii din anii terminali au scăpat de emoţiile examenelor. E rândul profesorilor să fie testaţi. Vorbim despre cadrele didactice care susţin examenul de definitivat, examen pe care dacă-l promovează au dreptul de practică în învățământul preuniversitar. Depășesc astfel stadiul de debutant și pot intra pe o rută ascendentă de profesionalizare.
Proba scrisă din cadrul examenului național pentru definitivare în învățământ, se va desfășura pe 14 iulie, începând cu ora 9:00, în centrul de examen de la Colegiul Național ”Frații Buzești” Craiova. În județul Dolj proba se va desfășura la 28 de discipline. Au fost validați pentru proba scrisă 140 de candidați, care au îndeplinit cumulativ următoarele condiții: au făcut un stagiu de predare în specialitate de cel puțin un an, calificativul pentru anul școlar în curs „Bine” sau „Foarte bine”, iar media aritmetică a notelor obținute la inspecția la clasă și la evaluarea portofoliului profesional – minimum 8.
După primirea subiectelor, durata de redactare a lucrărilor este de 4 ore. Disciplinele de examen cu cel mai mare număr de candidați înscriși sunt: învățământ preșcolar în limba română (59), învățământ primar (18), educație fizică și sport (15). Primele rezultate vor fi afișate în data de 21 iulie, în centrul de examen și pe site-ul definitivat.edu.ro. Contestațiile se depun la centrul de examen în zilele de 21 și 22 iulie. Rezultatele finale se afișează pe 28 iulie. Nota la proba scrisă are o pondere de 70% în calculul mediei finale, care, pentru promovarea examenului, trebuie să fie de cel puțin 8.