Scandalul legumelor otrăvite este o campanie prin care se dorește denigrarea producătorilor români de legume, pentru a fi favorizați importatorii, sunt de părere cultivatorii din Mehedinți. Legumicultorii spun că în solariile lor folosesc doar substanțe permise de Uniunea Europeană, iar legumele ajung la vânzare la câteva ore după ce sunt culese, fără tratamente chimice care să le conserve.
De pe această plantație de cinci hectare, vor pleca în, acest sezon, la vânzare cel puțin 350 de tone de varză. Și astăzi vor fi livrate în market 3 – 4 tone, iar după ce au recoltat, angajații și zilierii trec la tăiatul buruienilor. Producătorul nu folosește ierbicid ca să distrugă buruienile, pentru că ierbicidele conțin pesticide periculoase, ci taie buruienile manual, cu sapa.
Și cultivatorii din comuna Braniște, de acolo de unde pleacă zilnic spre piețe din Gorj, Dolj și Mehedinți, zeci de tone de castraveți spun că nu folosesc chimicale periculoase ci doar insecticide recomandate de specialiștii agricoli
Pentru că are foarte puține laboratoare, în România, testarea produselor se face doar prins sondaj. Din 147 de legumicultori din Mehedinți care au aplicat pentru programul tomata, doar doi au fost testați, iar roșiile au fost conforme. Reprezentanții direcției agricole spun că ar trebui să avem încredere în legumele produse la noi.
Cultivatorii de legume sau de fructe care sunt prinși că folosesc substanțe periculoase și în special pesticide, peste limitele admise se pot alege cu dosar penal și confiscarea tuturor legumelor care nu sunt conforme.