Astăzi s-au împlinit 110 ani de la nașterea legendarei interprete de muzică populară, Maria Tănase. În memoria celei care avea sã fie supranumitã „măiastra cântecului popular românesc” Asociația ,,La blouse roumaine” în parteneriat cu Ansamblul Folcloric „Maria Tănase”, Muzeul Olteniei și Muzeul de Artă din Craiova au organizat o expoziţie şi au lansat un proiect cultural-educațional ”Împreună pentru artă”. Evenimentul se desfăşoară sub forma unor ateliere interactive, ce vor explora modul în care doi mari artiști români, Maria Tănase și Constantin Brâncuși, au interpretat moștenirea culturală românească, dăruind-o lumii întregi.
O parte din valoroasa colecție a Mariei Tănase care se află în patrimoniul Muzeului Olteniei Craiova a fost expusă la Sala Oglinzilor a Muzeului de Arta, ocazie cu care a avut loc vernisarea expoziției temporare ”Împreună pentru artă”. Costume de scenă, piese de mobilier, tablouri și documente oficiale, care au aparținut cunoscutei interprete de muzică populară, rămân expuse până pe 29 septembrie.
Muzeografi şi profesori, toţi au vorbit despre viaţa, personalitatea şi cariera cunoscutei interprete Maria Tănase. Multe dintre informaţii au reprezentat o premieră pentru tinerii prezenţi la eveniment.
Maria Tănase, una dintre cele mai valoroase cântărețe de muzică populară ale României, s-a născut la data de 25 septembrie 1913 în mahalaua Cărămidarilor din București. Aceasta a interpretat muzică populară, ușoară, lăutărească, romanțe și teatru de revistă, fiind supranumită de Nicolae Iorga ,,Pasărea măiastră”. Maria Tănase a avut un repertoriu extrem de vast ce-a cuprins cântece din toate regiunile României și din toate categoriile: doine, orații de nuntă, cântece de leagăn, de joc, de dragoste, de petrecere, lăutărești, satirice, bocete.