Tabletele se lasă aşteptate în şcolile din judeţul Vâlcea. Din datele oficiale rezultă că ar fi nevoie de 16.600 de tablete pentru ca toţi elevii din Vâlcea să poată participa la cursurile online. Aproximativ trei mii de device-uri ar urma să fie distribuite de Ministerul Educaţiei, prin Inspectoratul Şcolar, însă nu se ştie când anume. Pentru că situaţia e din ce în mai dificilă din cauza pandemiei de coronavirus, iar multe unităţi de învăţământ funcţionează acum după scenariul roşu sau cel hibrid, primarii au început să facă demersuri pentru a achiziţiona tablete din fonduri locale.
Nu mai puţin de 25 de unităţi de învăţământ din judeţul Vâlcea funcţionează în acest moment după scenariul roşu, adică elevii ar trebui să facă ore doar online. În alte 123 de şcoli, elevii învaţă după scenariul galben, adică toţi cei din clasele V-VII sau din clasele IX-XI merg la cursuri prin rotaţie, câte cinci sau zece zile. În total, la nivelul judeţului ar fi nevoie de 16.600 de tablete pentru ca toţi copiii să poată invaţă de acasă.
Pentru că Ministerul Educaţiei nu a putut achiziţiona tablete pentru toţi elevii, jumătate dintre primarii celor 89 de localităţi din Vâlcea au început demersurile pentru a achiziţiona din fonduri locale device-urile.
Printre aleşii care fac demersuri pentru a achiziţiona tablete din bugetul local se numără şi primarul comunei Bărbăteşti. Aici, şcolile funcţionează deocamdată conform scenariului verde, dar autorităţile sunt precaute şi iau în calcul toate scenariile.
În ciuda acestor demersuri, în continuare vor exista copii care nu vor putea participa la orele online sau care fac lecţii la lumina lumânării sau a lanternei. Luciana are 12 ani, este în clasa a V-a, şi îşi face lecţiile cu ajutorul lanternei. Locuieşte cu mama în Bărbăteşti, într-o casă care nu este racordată la reţeaua de energie electrică. Mama este nevoită să apeleze la bunătatea vecinilor pentru a-şi încărca bateria la telefonul mobil, iar bani pentru a se racorda la reţeaua electrică nu are. Deşi condiţiile în care trăieşte sunt departe de a fi decente, copila reuşeşte să fie printre cei mai buni elevi din clasa ei.
Datele oficiale arată că nici măcar toţi elevii din Râmnicu Vâlcea, oraşul reşedinţă de judeţ, nu au acces la internet sau tablete pentru a se conecta online în perioada în care şcolile sunt închise.