Nouă biserici din Gorj, dintre cele 25, care au fost avariate de cutremure, sunt monumente istorice. Este o situaţie destul de dificilă pentru că lucrările de consolidare şi restaurare care se impun la aceste construcţii implică costuri foarte mari. Mai mult, în bisericile grav afectate autorităţile au impus restricţionarea accesului preoţilor şi credincioşilor. În această situaţie cu toţii trebuie să fim uniţi şi alături de cei care au nevoie de sprijinul nostru al tuturor.
Biserica Sfinții Apostoli Petru și Pavel din Târgu Jiu a fost afectată de seisme. Se află pe Calea Eroilor, strada care unește operele lui Constantin Brâncuși. A fost construită pe locul unei vechi biserici, datând din sec. al XVIII-lea. Temelia sfântului lăcaș s-a pus în anul 1927. Biserica este zidită în formă de cruce. În urma cutremurului cele două turle dinspre faţada principală au fost avariate şi în urma expertizei a fost constatată o fisură pe toată lungimea bisericii, la nivelul boltelor.
O altă biserică afectată de cutremure este Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena din zona Parâng din Târgu Jiu, construită în anul 1867 şi reabilitată de mai multe ori. În urma unei prime evaluări s-au constatat fisuri în altar, la arcele de susţine şi la turla bisericii.
Toate bisericile din Gorj, grav avariate de cutremure, au fost construite în urmă cu mai bine de un veac. Unele au fost consolidate altele au suportat numai mici reparaţii. Nouă biserici sunt monumente istorice.
Cu toţii trebuie să fim uniţi şi alături de cei care au nevoie de sprijinul nostru al tuturor. Arhiepiscopia Craiovei a început o campanie de susţinere a bisericilor şi a comunităţilor acestora din judeţul Gorj şi îi îndeamnă pe cei ce doresc să contribuie să doneze în următorul cont bancar: RO85RNCB0134041570380002.