Renunțarea până în anul 2023 la încălzirea cu lemne, este imposibilă, în România, în condițiile în care mai bine de trei milioane de gospodării își asigură căldura în sezonul rece, folosind combustibil solid. Aproape 80 % dintre aceste gospodării sunt în zonele rurale, dar în Mehedinți în patru, din cele cinci orașe oamenii stau la bloc, dar au sobe de teracotă sau centrale termice pe lemne în casă. Se aprovizionează din timpul verii cu lemne, pe care iarna le urcă până la etajele superioare ale blocurilor, ca să se încălzească.
Astfel de imagini sunt o obișnuință la Orșova, în Mehedinți, orașul care a renunțat la încălzirea centrală, la scurt timp după revoluție. Deși lemnul nu este o soluție de încălzire optimă și confortabilă, mai ales la bloc, oamenii spun că nu au nicio altă soluție. Așa că se aprovizionează din timp cu lemne, iar în sezonul rece le urcă cu plasa în apartamente.
Și anul acesta prețul lemnului a crescut la furnizori, deși reprezentanții Romsilva spun că l-au majorat doar cu 2 – 3 procente. Mai mult, Parlamentul a votat o lege prin care TVA-ul la lemn scade.
Oamenii mai spun că scăderea TVA vine prea târziu pentru că și-au făcut deja aprovizionarea cu lemne pentru iarnă.