Caz uimitor în Argeș. Prezența unui pește, considerat dispărut, a fost confirmată în râul Vâlsan. Aspretele sau peștele fosilă, așa cum mai este cunoscut, nu a mai fost surprins în imagini de 8 ani. El a fost observat și filmat de o echipă de pasionați aflaţi în cadrul unei sesiuni de pescuit ştiinţific pe valea Vâlsanului. Tinerii spun că incursiunea de acum a fost unică, în conditiile în care au văzut cel mai mare număr de exemplare dintr-o expediție, 12, în 10 ani de căutări.
Specialiștii spun că peştele fosilă are o vechime de 65 de milioane de ani, iar acum se află în pragul dispariţiei iminente. El mai trăiește doar în câteva exemplare pe un râu din județul Argeș și este cel mai rar peşte din Europa şi, după unele estimări, chiar din lume.
În această săptămână, doi membri ai echipei care gestionează zona de pescuit de pe Vâlsan au observat peștele și au reușit să-l filmeze.
Observarea aspretelui pe timpul zilei este un fapt neobișnuit pentru că acesta stă ascuns sub bolovani și doar noaptea iese în căutarea hranei.
Aspretele a fost descoperit în 1956 de Nicolae Stoica, un student la acea vreme. Habitatul în care putea fi observat era pe râurile Argeș, Vâlsan și Doamnei. Acum, cercetătorii spun că exploatarea defectuoasă a albiilor râurilor a făcut ca peștele fosilă să mai trăiască doar pe câteva sute de metri în râul Vâlsan.
În iulie 2019 Alex Găvan a demarat public campania de salvare de la dispariţie a aspretelui, numită “#AspreteleTrăieşte”. La începutul anului 2020, alpinistul argeșean a început redactarea “Planului de acţiune naţional pentru asprete”, document ce a fost pus în dezbatere publică de către Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor şi care se află în ultimele stadii de aprobare intraministerială, înainte de oficializarea sa prin ordin de ministru.
Etichete: peste, preistoric