Seceta a afectat peste trei mii de ha de culturi agricole în Dolj. Suprafaţa afectată va mai creşte pentru că nu s-a încheiat încă raportarea suprafaţelor calamitate. Cele mai afectate sunt culturile de floarea-soarelui şi porumb. Reprezentanţii Direcţiei Agricole Dolj susţin că zonele cele mai afectate sunt cele nisipoase, dar şi din partea de est a judeţului.
Ilie Toma este fermier din localitatea doljeană Robăneşti care munceşte aproape 400 de ha de teren agricol. Anul acesta a cultivat aproape 100 de ha numai cu floarea soarelui şi 30 de ha cu porumb. Din cauza secetei producţia a fost foarte scăzută. Dacă la floarea soarelui a scos sub o tonă la ha, în situaţia în care în alţi ani ajungea şi la 6-7 tone, la porumb producţia este mult mai mică.
Şi Florina Livezeanu munceşte 250 de ha de pământ în aceeaşi zonă a judeţului. Femeia spune că nu s-a mai confruntat până acum cu o situaţie atât de gravă şi speră ca fermierii să primească ajutoare pentru că trebuie să pregăteacă culturile de toamnă.
Autorităţile spun că se confruntă cu o situaţie grea pentru că 80% din suprafaţa agricolă a localităţii Robăneşti a fost afectată de secetă.
În această perioadă fermierii sunt în plină campanie de recoltare.
În Dolj, până în prezent au fost afectate de secetă 1.800 de ha cu floarea-soarelui şi 1.200 de ha cu porumb. Suprafeţele calamitate sunt în zone nisipoase, localităţile Ghindeni, Bratovoieşti, Teasc, Călăraşi, Dăbuleni, Bechet, Amărăşti de Sus şi Amărăşti de Jos şi zona de est a judeţului.